JE MOET LIEF ZIJN WANT JE BENT HOOGSENSITIEF


Ik heb net een oude mailbox open gedaan. Daarin zit een mail van een mevrouw die me verwijt dat ik niet aardig ben geweest in een column. Dat mag niet, volgens deze mevrouw, omdat ik hoogsensitief ben. Het is een argument dat ik wel vaker hoor. Hoogsensitieve mensen mogen blijkbaar enkel lief en zacht zijn. (Net zoals veel meisjes leren dat ze braaf en beleefd moeten zijn.)
Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap en definieert geen totaal mens. Je kunt perfect hoogsensitief zijn én een afwijkende mening hebben. Hoogsensitief zijn én kritische grappen maken. Maar vooral: hoogsensitiviteit is geen synoniem voor lange tenen en zelfmedelijden. Noch voor watje.
Hoogsensitief zijn betekent dat je andere hersenen hebt: wanneer je informatie binnenkrijgt, worden er meer gebieden in de hersenen tegelijk aangesproken dan bij een niet-hoogsensitief mens. Er worden ook meer onderlinge verbindingen gemaakt. Dit resulteert in een diepgaande verwerking en kan in overprikkeling uitmonden wanneer de hersenen niet tijdig rust krijgen, een stop in de informatie-aanvoer. (Dit heeft overigens niets te maken met superioriteit of minderwaardigheid. De hersenen van niet-hoogsensitieve mensen gaan anders met informatie om en dat maakt dat hsp'ers en niet-hsp'ers elkaar aanvullen en van elkaar kunnen leren.) Volgens prof. Elke Van Hoof (VUB) is zo'n 12 tot 15 procent van de bevolking hoogsensitief. De Amerikaanse psychologe Elaine Aaron houdt het op 20 procent.
Volgens prof. Elke Van Hoof is zo'n 30 procent van de bevolking hooggevoelig. Als het niet meer is intussen: we leven in een tijd met véél prikkels, steeds meer mensen raken overvoerd door de ratrace en de perfectionistische sociale media, met ziektes van deze tijd tot gevolg. Denk maar aan burn-out en depressie.


Hooggevoeligheid betekent dat je een verhoogde gevoeligheid hebt voor prikkels. Dit kan het gevolg zijn van hoogsensitiviteit. Maar evengoed van trauma, autisme, een persoonlijkheidsstoornis zoals bijvoorbeeld borderline.
Toegegeven, hoogsensitieve mensen staan bekend om hun empathie. Ze hebben de neiging om zich weg te cijferen voor anderen. Dit maakt dat veel hoogsensitieve mensen in een positie kunnen belanden waarin er misbruik van hen wordt gemaakt. Grenzen aangeven en bewaken is dus een belangrijke opdracht. Hoogsensitieve mensen die zichzelf proberen te beschermen of hun ruimte innemen, maar daar nog niet helemaal in thuis zijn, kunnen soms hard reageren en overkomen. Dit maakt hen niet minder hoogsensitief. Dit maakt hen mensen in een leerproces, mensen in evolutie. En dat zijn wij allemaal. Ongeacht onze al dan niet hoogsensitieve hersenen

Populaire posts van deze blog

Achterlopen op leeftijdsgenoten door trauma

PODCAST MENSENKENNIS

ARTIKEL: Hoogbegaafdheid, geen luxeprobleem