21 februari 2024

PODCAST SEKSUEEL MISBRUIK


Het tweede seizoen van Mensenkennis, de podcast over de menselijke psyche die Fleur van Groningen voor De Morgen maakt, gebaseerd op haar bestseller 'Voelen zonder filter', loopt al even. Vandaag kwam de zesde aflevering online, over seksueel misbruik. Voor Fleur ongetwijfeld de heftigste om te maken.

Fleur van Groningen: "Toen mijn hoofdredacteur me kort na de opname zag, was hij verwonderd over mijn verwilderde blik. Het is dan ook niet niks wat er in deze podcast wordt besproken... De woorden van Marianne Kimmel en Herman Dewit snijden door je hart. Zeker als je het zelf ook hebt meegemaakt of iemand kent die het heeft meegemaakt. Tegelijk geven deze getuigenissen ook zo veel moed. Ze zijn een ode aan de veerkracht en aan de magie van verbinding." Fleur is er zeker van: dit is een belangrijke podcast. "Ik verwacht dat er minder mensen naar zullen luisteren omdat het zo'n confronterend thema is. Maar ik ben ongelooflijk trots op - en dankbaar voor - wat Marianne, Herman en ik die dag hebben gedaan. En nog het meest op wat zij hebben aangedurfd en verwezenlijkt."

Marianne Kimmel is ervaringsdeskundige, auteur en coach. Zij werd jarenlang misbruikt door haar eigen vader. Herman Dewit is slachtoffer, hij werd als kind misbruikt door een veertigjarige vrouw. Meer over Marianne lees je op haar website. Meer over haar stichting Project Speak Now, dat slachtoffers van seksueel misbruik ondersteunt, vind je hier.
In de podcast spreken we over het trauma zelf, de zoektocht die volgt en de blijvende littekens. Maar ook over het vervullende leven dat ondanks zulke afschuwelijke ervaringen, mogelijk blijkt. Contact met lotgenoten en het doorbreken van het isolement van de schaamte, is een belangrijk hulpmiddel. Beseffen dat je niet de enige bent.
En dat is zo: maar liefst een op de vier meisjes en een op de zes jongens krijgt voor z’n achttiende levensjaar te maken met een vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag.🎧 Je beluistert de podcast exclusief in de app van De Morgen of via deze link.