Goeroe Gooris

Sommigen vinden het het leukste tv-programma ter wereld. Anderen zeggen dat “we niet mogen vergeten dat het máár een quiz is”. Of beweren dat het om “seksistische propaganda verpakt als een quiz op een machozender” gaat. In mijn ogen evolueerde ‘De Slimste Mens ter Wereld’ maandag van hapklaar zetelentertainment naar regelrechte levensinspiratie. Dat kwam door zanger Sam Gooris.
Sam deed niet mee aan de populairste televisiequiz van Vlaanderen om zijn imago op te poetsen, beroemder te worden, te laten zien wat voor geile benen hij heeft, kiezers rond zijn vinger te winden of een comeback te forceren. Hij had geen verborgen agenda, verfoeide alle tactische flauwekul. Ook aan rivaliteit bezondigde hij zich niet. Sam kwam gewoon gezellig een ‘tv-spelleke’ spelen. Helemaal zichzelf én attent voor zijn omgeving. Wat een verademing.
Zo kan je dus niet alleen in een quiz zitten, maar ook in het leven staan. Niet proberen de slimste te zijn. De mooiste. De grappigste. De beste in bed. Diegene met de meest gevatte politieke argumenten. Of de meeste centjes. Je kunt ook gewoon ‘een Sammeke doen’. Niks bewijzen. Gewoon je leventje leven, jezelf zijn en anderen hetzelfde gunnen.
Misschien moeten we onszelf allemaal eens wat vaker de vraag stellen: “Wat zou Sam Gooris doen?” In banale situaties, maar ook op zeer moeilijke momenten, met veel tranen. Vlug, voor onze prestatiemaatschappij onherroepelijk over de kop gaat.
Misschien kunnen we elkaar zelfs een hart onder de riem steken met inspirerende citaten, gebaseerd op de songteksten van goeroe Gooris: “Ge kunt het levenspad ook bewandelen op basketsloefkes” en “Laat het los, laat het gras maar groeien”. Die zinnen doen het vast ook prima op de sociale media, met op de achtergrond een foto van een spirituele zonsondergang boven een rustgevend, mistig grasveld.

Afwisselend geven Fleur van Groningen en Nico Dijkshoorn hun eigen kijk op de actualiteit. 'Goeroe Goris verscheen op 28 okt. in Het Nieuwsblad.



Populaire posts van deze blog

Achterlopen op leeftijdsgenoten door trauma

ARTIKEL: Hoogbegaafdheid, geen luxeprobleem

PODCAST MENSENKENNIS