Patiënt 139

Een Vlaamse dame van 90 heeft zich laten invriezen om later weer tot leven gewekt te worden. Voortaan heet ze Patiënt 139. Op 2 september stierf ze aan een ziekte. Nadien werd ze verpakt in droogijs en naar Michigan verstuurd. Naar het Cryonics Institute, waar je je lichaam voor 50.000 euro kan laten invriezen, in de overtuiging dat de wetenschap over 100 jaar zo geëvolueerd is dat die je weer tot leven kan wekken.
Ik zag het plots voor me. Hoe Patiënt 139 daar nu ligt. Als een onderkoeld Doornroosje in het donker. Met een blauwige glimlach en een grijze vlecht vol ijskristallen.
Ook dacht ik aan mijn grootmoeder. Zij is 88 en kan niet goed mee met de huidige wereld. Films en televisieprogramma’s flitsen te snel voorbij. Van de sociale media begrijpt ze geen snars. Google is voor haar een laptop die kan horen wat je zegt. Moderne muziek een marteling. Mannen hebben altijd gelijk en voorrang, en dat vrouwen werken en geld verdienen, ziet ze enkel door de vingers als ze kunnen koken. Ontwaken in 2116 moet zowat mijn grootmoeders grootste nachtmerrie zijn. Ik zie haar al oog in oog staan met een muntgroen ruimtewezen in een gestroomlijnd pak, dat vrouwelijk blijkt te zijn maar nooit taarten bakt.
Wellicht had Patient 139 meer voeling met het moderne leven. Anders neem je zo’n beslissing niet. Maar wat als het lukt? Wat als zij over 100 jaar met haar ontdooide wimpers knippert en alsnog haar ziekte moet overwinnen? Wat als ze een wereld ziet die ze verafschuwt? Overal oorlog en vervuiling? Een desolate planeet waarop slechts één ander levend wezen leeft: een wetenschapper die afstamt van Donald Trump en er dezelfde theorieën over vrouwen op nahoudt?
Of wat als iemand zegt: “Ha Patiënt 139, ’t is om te zeggen dat we u weer gaan invriezen want we kunnen u nu niet gebruiken, hebt ge nog wat centjes op uw rekening?”

Afwisselend geven Fleur van Groningen en Nico Dijkshoorn hun eigen kijk op de actualiteit. 'Patiënt 139', verscheen op 14 oktober in Het Nieuwsblad.

Populaire posts van deze blog

Achterlopen op leeftijdsgenoten door trauma

PODCAST MENSENKENNIS

ARTIKEL: Hoogbegaafdheid, geen luxeprobleem