07 september 2016

Levende speelgoedbeesten

Het middagjournaal van Nieuwe Feiten op Radio 1, van Fleur van Groningen gaat vandaag over, jawel, alpaca's.

Levende speelgoedbeesten

In de buurt van mijn ouderlijk huis ligt een fermette met een weitje. In die wei wonen sinds kort vier wollige viervoeters. Een beige, een lichtbruine, een donkerbruine en een zwarte. Eerst dacht ik dat enkele kalfjes het slachtoffer waren geworden van graffiti-breien. Maar het zijn alpaca’s. Die lijken op lama’s maar zien er nóg pluiziger en zwakbegaafder uit. Levende speelgoedbeesten, als het ware. Al een paar keer vroeg ik me af wat de eigenaar had gedreven om deze dieren aan te schaffen. Ze staan daar in al hun wolligheid maar wat keutelend voor zich uit te gapen. Een stok apporteren kunnen ze niet. Kopjes geven ook niet. Noch leggen ze smakelijke eieren of jongleren ze al dansend in een gele tutu. Een lange monoloog over je gevoelens houden tegen zo’n alpaca lijkt me ook weinig bevredigend: na je laatste jammerkreet werpt hij je zo’n domme blik toe dat je je nog eenzamer en meer onbegrepen voelt dan voordien. Misschien kan je wel heerlijk met zo’n beest knuffelen maar dat zie ik in die wei nooit gebeuren. Echt leuk is die wei ook niet. Een lap gras met een hoge metalen draad. Het is dus ook niet zo dat de eigenaar zijn alpaca’s heeft gered van een oersaai leven op de hoogvlakten van Bolivia en hen hier in Vlaanderen significant meer afwisseling biedt. Maar laatst heb ik wellicht zijn beweegreden ontdekt. Ik had zo’n dag waarop alles tegenzit maar klagen geen optie is omdat de kindjes in Afrika honger hebben. Toen reed ik voorbij de alpaca’s. Ze stonden naast elkaar, van klein naar groot, van licht naar donker. Beige,lichtbruin, donkerbruin en zwart.
Dat was zo’n idioot zicht dat ik hardop moest lachen. En toen snapte ik het. De eigenaar van die alpaca’s kan het leven niet aan. Die worstelt voortdurend met donkere gedachten. Tot hij naar buiten kijkt en die vier beesten op kleur gerangschikt voor zijn raam ziet staan. Dan vergeet hij al zijn zorgen en rolt hij gierend over de grond.

Beluister het geluidsfragment hier.