Meisje van plezier

'Hot Marijke ontploft door hitte', las ik op de website van 'Het Nieuwsblad'. Wat? Ik wist dus niet dat Hot Marijke zó heet kon worden. Wat was de aanleiding? Een extreem opwindend rencontre, de tropische temperaturen, een defecte innerlijke thermostaat? Misschien een combinatie van dat alles?
Ja, die krantenkop zette mij onmiddellijk aan het denken. Op welke leeftijd zou Marijke hebben ontdekt dat zij heter was dan haar doorsnee medemens?Voelde zij zich eenzaam en onbegrepen omdat ze anders was? Legde iemand uit hoe ze met die unieke eigenschap moest omgaan of waarschuwde niemand haar voor haar eigen ontploffingsgevaar? En nu het zover gekomen is: wie heeft de restjes Marijke opgeruimd? Haar gesmolten gezicht van een standbeeld gepeld, de vlekken van muren en stoep geschrobd, haar tenen bij elkaar geveegd met stoffer en blik?Waren er getuigen? Ouders die tegen hun geschokte kinderen zeiden: “Dat gebeurt er als je je groenten niet opeet, je huiswerk niet maakt, je rommel niet opruimt en te laat gaat slapen.”Hopelijk komt er een gedenkteken op de plaats van de explosie. Bijvoorbeeld een abstract boezemvormig kunstwerk en daaronder een plaatje met de woorden: “Hier spatte Hot Marijke, 's lands beroemdste meisje van plezier, bekend van de cultfilm 'Geile Kerstfuif met Hot Marijke', op een zonnige zomerdag onverwachts uit elkaar - de brokstukken lagen in de vorm van een euroteken.”Maar nu blijkt dat ik het verkeerd gelezen had. De volledige krantenkop luidde: 'Vettig kunstwerk rond Hot Marijke ontploft door hitte'. Een kunstenaar heeft inderdaad een kunstwerk over haar gemaakt. Zijn installatie met zakken varkensvet en een vinylplaat waarop zij het recept voor geperste kop inleest, ontplofte in het Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen. Intussen genoot een springlevende Hot Marijke allicht veilig thuis van een dampend kopje chilipeperthee.
Afwisselend geven Fleur van Groningen en Nico Dijkshoorn hun eigen kijk op de actualiteit. Verschenen op 25/07/2016 in Het Nieuwsblad.

Populaire posts van deze blog

Achterlopen op leeftijdsgenoten door trauma

PODCAST MENSENKENNIS

ARTIKEL: Hoogbegaafdheid, geen luxeprobleem