HOE ZIT HET MET ONZE VRIJE TIJD?

Mannen hebben zes uur meer vrije tijd dan vrouwen.

Uit het Tijdsbestedingsonderzoek van de VUB leren we dat mannen wekelijks tien uur minder aan huishoudelijke karweien besteden dan vrouwen. Mannen werken zes uur meer maar hebben ook zes uur meer vrije tijd. De traditionele rollenpatronen blijven overeind. Nog steeds gaat meneer uit werken en is hij daarna vrij. Mevrouw heeft ook een job maar na de werkuren wast en strijkt zij er ijverig op los, zet met de ene hand de aardappels op, stoft met de andere af en leest ondertussen nog verhaaltjes voor aan het kroost. Iets wat heel wat feministes doet steigeren en wat vrouwenorganisatie Femma aanzette tot het zoeken van manieren om die hardnekkige genderrollen voor eens en altijd te destabiliseren. Op een nieuwssite werd opgeroepen om creatieve ideeën om mannen –kritisch ‘pasja’s’ genoemd- aan te zetten tot meer hulp in het huishouden. Stofzuigen moeten ze! Dweilen! Schrobben! Opdat wij exact even lang in de luie zetel kunnen liggen met onze voeten omhoog. Gelukkig kwam Goedele Liekens met de juiste tips. Op dat mens kan je tenminste rekenen. Met haar nieuwste column bracht ze wederom inspiratie over orale vaardigheden:  ditmaal betrof het dirty talk. Daarover gaf ze advies zoals ‘kies het juiste moment’. Dat herkent u wel: als het echt vuil in huis wordt, natuurlijk. Vervolgens moeten we onze partner hees fluisterend tot in detail uitleggen wat we allemaal met hem willen doen. Samen de ruiten zemen bijvoorbeeld, met behulp van een schuimend citroenfris sopje en van die handige microvezeldoekjes. Eventueel zelfs stukken ajuin in ’t water, dat zou strepen voorkomen. Tenslotte doet Goedele ons nog enkele doeltreffende kreten aan de hand: ‘Niet stoppen, ‘Jij bent de beste’ en ‘Dit is zo f*cking goed’. Uitspraken die manlief ongetwijfeld zullen aanvuren tijdens het inwrijven der parketten en het opblinken der toiletten.

Penissen plooien
Maar wat voert de Vlaamse man eigenlijk uit tijdens die zes vrije uren? In tegenstelling tot wat ik al jaren vermoedde zit hij zijn lid niet om te vouwen tot hamburger, kraanvogel of Eiffeltoren. Dat verbazingwekkende nieuws vernam ik dankzij deze krant en werd mij tijdens een korte rondvraag in verschillende cafés andermaal bevestigd. Mannen plooien overigens hun penis ook niet graag om tot:
- Een poedel (zoals u clowns ziet doen met piepende ballonnen)
- Het Atomium (te pijnlijk)
- De Ornithorhynchus anatinus, beter bekend als het vogelbekdier
- Een zwaan (‘doet me te veel denken aan de servetten op mijn huwelijk’)
- Pumps van Christian Louboutin
- Meubels van Ikea (nadien moeilijk uit elkaar te krijgen)
Slechts twee Belgische mannen wagen zich wél aan die praktijken. Zij deden auditie bij Puppetry of The Penis, een Australisch gezelschap bestaande uit mannen die hun kroonjuwelen tot allerlei figuren knopen voor een enthousiast publiek. Ene Jeroen (23), een chef-kok uit Grimbergen, deed onlangs auditie. Hij had zich voorbereid door vanachter zijn dampende potten enkele YouTube-filmpjes van de penispoppenkast te bekijken -die dag was de truffelsoep gek genoeg beter dan anders. Tijdens de auditie toverde Jeroen op commando een hamburger, het monster van Loch Ness en de Eiffeltoren uit zijn onderbroek. Binnenkort praat hij met de Australiërs over zijn toekomst. Mocht het toch niks worden dan kan hij zijn vriendin nog altijd helpen met het huishouden: zo’n piemel plooi je makkelijk om tot afwasborstel.

LEVE De Phallus Indusiatus
Wat alle andere mannen doen tijdens hun vrije tijd? Tv kijken.  Dat verklaart eindelijk de indrukwekkende kijkcijfers van Thuis op het uur waarop vrouwen steevast de vaatwasser inruimen of  aarbeientandpasta op de borsteltjes van hun nageslacht smeren. Wat als we die kerels niet zo ver krijgen om te helpen in het huishouden? Dan is er gelukkig toch een uitweg. In Hawaï werd een bijzondere paddenstoel ontdekt die vrouwen instant een orgasme bezorgt. Even snuiven aan de Phallus Indusiatus -een zwam uit de stinkhornfamilie die, zoals zijn naam al doet vermoeden, zeer eenvoudig is na te bootsen met de penis, hetzij zonder hetzelfde resultaat- en klaar is Klara. Dat betekent: geen opwarming van gemiddeld twintig minuten. Twintig minuten die voortaan anders besteed kunnen worden! Manlief moet het maar begrijpen: wie niet helpt, wordt vervangen door een zwam. Het leven is te kort om alleen maar te stofzuigen.


PRIKBORD
Wat poezen willen
Telenet schenkt een startkapitaal van 25.000 euro aan de twee Gentenaars die de app Telekitty bedachten. Een app die met behulp van een kattenfoto en heel wat parameters, duidelijk maakt wat er in het beest omgaat. Zaken als: ‘Laat me binnen!’ en ‘Ik heb honger!’Gebruikers zullen echter nooit twee maal dezelfde opmerking krijgen. Blijkbaar vallen poezenbeesten nimmer in herhaling. Ik wil wel een soortgelijke app lanceren die mannen met behulp van een foto uitlegt wat een vrouw wil. Gegarandeerd nooit twee keer hetzelfde. Hopelijk wil Telenet me een startkapitaal schenken.

Wat schoonouders willen
Ook wetenschappers beseffen dat de relatie tussen schoonouders en -kinderen niet altijd van een leien dakje loopt. Zij onderzochten hoe je schoonouders charmeert. Bloemen en cadeautjes helpen niet. Vragen stellen als ‘Waarom aanvaardt je me niet?’, ook niet. Laten zien dat je geschikt bent voor hun kind, is de juiste aanpak. En opvallend: schoonmoeders win je makkelijker voor je dan schoonvaders.

Citaat van de week
‘Ouders ervaren steeds meer druk om succesvolle kinderen op te voeden. Daardoor stappen ze sneller naar een specialist. Ouders zien snel een stoornis die weggewerkt moet worden ’, zei  Karine Verschueren, hoogleraar aan de KU Leuven, nadat bekend werd dat ouders hun kroost 65 procent vaker naar de logopedist sturen dan vijftien jaar geleden. Me dunkt worden zo kinderen gecreëerd met faalangst, burn-outs en andere psychische klachten.  Waar is de tijd dat we nog middelmatig mochten zijn?

Bittere waarheid
Nieuw onderzoek wijst uit dat er een verband bestaat tussen een voorkeur voor bittere smaken en een niet zo gezellige persoonlijkheid. Wetenschappers stelden vast dat proefpersonen die van bitter hielden, vaak sadistischer waren en meer psychopatische trekjes hadden. Drinkt uw date koffie en kauwt hij onderwijl op een radijsje, dan is het dus oppassen geblazen. Beter gaat u voor de zoetebek: die zijn beduidend milder.


(‘Fleur vraagt zich af’, verschenen in Het Nieuwsblad op 16/10/2015)

Populaire posts van deze blog

Ik zie jou

PODCAST MENSENKENNIS

Flor Hermans