13 februari 2015

IS CHRISTIAN GREY DE IDEALE MAN?

Volgens Goedele Liekens haten mannen hem omdat vrouwen hem zo perfect vinden...

IS CHRISTIAN GREY DE IDEALE MAN?


Woensdag 11 februari 2015. Overal duiken ze op: vrouwen met rood aangelopen gezichten, zwetend, hijgend, met vochtige kinnen, stukgebeten lippen en uitpuilende ogen. Als gehypnotiseerd lopen ze vuilbakken omver, duwen bejaarden opzij en steken over zonder te kijken: ze kunnen nog maar aan één ding denken. Ze zijn op weg naar de bioscoop. Naar hun date met Christian Grey. De man die vrouwen opnieuw leerde lezen en hen hun staafmixer deed inruilen voor tepelklemmen van roestvrij staal.

ZWEEPJES SORTEREN
Waar ik mij die dag bevond? Alvast niet in de rij voor de cinema. Ik was immers enkele dagen eerder al aanwezig bij de exclusieve preview van Fifty Shades Of Grey. Want nadat ik Vijftig Tinten Grijs had gelezen voor een artikel, dacht ik dat de film onmogelijk slechter kon zijn dan dat erbarmelijk geschreven boek. Helaas. De film was niet beter. Er ontbrak iets. Een pilletje om precies te zijn, om al die saaie seks onmiddellijk weer te vergeten. Misschien is het met Christian Grey - de sadomasochistische, steenrijke, pianospelende zakenman die het naïeve maagdje Anastasia gaarne met lederen zweepjes bewerkt- wel precies hetzelfde als met de profeet Mohammed, en mogen we hem niet afbeelden. Want allicht creëerde iedere fan tijdens het lezen haar eigen perfecte versie van Christian Grey. Zelfs mij lukte het nog om met de nodige fantasie iets van hem te maken. Het was Anastasia, met haar debiele dialogen met haar innerlijke godin, die in de weg liep. Die Grey, die had nog wel wat. Tijd bijvoorbeeld. Want in het boek deed hij eindeloos aan voorspel en liet Ana opvallend vaak klaarkomen - al zou dat kind al een orgasme krijgen door het speelgoedje in de cornflakes te ontdekken.
Maar nu, haarscherp op het grote scherm en ontdaan van alle kneedbaarheid, werd het mij alsnog duidelijk. Nu mijn verbeelding niet meer mocht meedoen, vielen de schellen van mijn ogen. Grey bleek niet alleen een fantasieloze kerel, die de clichés aan elkaar rijgt, Chopin’s Prelude in E-Mineur speelt alsof hij een zakelijke mail typt, en z’n zweepjes keurig op kleur sorteert. Ik zie hem al bezig: ‘Oei, die rode mag niet naast de zwarte, anders krijg ‘k hem straks niet omhoog van de stress!’
Nee, Grey is vooral een regelrechte griezel! Een stalker die aast op macht, die agressief en dominant is, zonder een greintje empathie of respect. Hij denkt alleen aan zichzelf. Zijn voorspel blijkt in werkelijkheid slechts te bestaan uit een slordige navelkus. Ana’s persoonlijkheid en achtergrond boeit hem niet. En hij gunt de verwachtingsvolle vrouwen in de zaal zelfs geen blik op zijn piemel.
Nee, Christian Grey is een dikke egoïst, die vanwege zijn moeilijke kindertijd verzuipt in het zelfmedelijden en daar anderen voor laat opdraaien. Ik wilde Ana haast toeroepen: ‘Komaan, ga in therapie, krik je zelfbeeld op en kies er volgende keer eentje zonder persoonlijkheidsstoornis!’ Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik word niet geil van andermans problemen.


GEBROKEN IJS
Het meisje in het VTM Nieuws wél. ‘’t Is eens iets anders, hé?’, kirde het schaap, dat met haar ouders naar de première ging. Ja, afgeranseld worden door een engerd die beweert dat je dat nu eenmaal moét ondergaan omdat hij nu eenmaal is wie hij is, kan allicht niet iedereen dagelijkse kost noemen. Dat hoop ik toch. Maar blijkbaar vinden veel vrouwen het wél een opwindende gedachte.
In de aanloop naar Valentijn gaven vrijgezellen voor een onderzoek van Groupon hun favoriete openingszinnen prijs. ‘Mocht je me zoeken, ik ben in de wolken’, ‘Ik ben mijn telefoonnummer kwijt, mag ik het jouwe?’, dat soort dingen. Niet bijster origineel. En het zal niet werken. Want vrouwen verlangen klaarblijkelijk naar ‘eens wat anders’. Mannen die willen scoren, wachten daarom best de opgewarmde dames aan de uitgang van de cinemazaal op om zinnen af te vuren als: ‘Zal ik je eens vakkundig toetakelen?’ en ‘Ik val alleen op vrouwen met blauwe ogen, hier heb je er twee!’
Of ze gooien een ijsblokje op de grond, stampen erop en zeggen dan: ‘Zo, het ijs is al gebroken, nu je sleutelbeen nog.’ Dankzij Christian Grey is het niet meer zo moeilijk om de ideale man te zijn. Voortaan gaat u gewoon daten met uw broeksriem in de hand en uw broek onvermijdelijk op de enkels.
(Verschenen in Het Nieuwsblad 13/02/2015)