AAN WELKE TIPS HEBBEN WE ECHT WAT?

Geluk op bestelling. Omgaan met tegenslag. Huishoudelijk advies.
… aan welke tips hebben we écht wat?

‘In België zijn de belastingen zo hoog dat iedereen er gelukkig is.  Ze betalen meer maar weten: als ik gezondheidzorg nodig heb, krijg ik dat. Als ik vakantie nodig heb op het werk, krijg ik dat. Ze rijden er rond op fietsen. Iedereen lijkt tevreden.’ Het is de visie van Harry Styles, één der ingrediënten van de knullensoep One Direction, die ons volkje besprak in het VTM Nieuws.  De reporter kon tegenwerpen dat de nationale Gezondheidsenquête van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid recent bewees dat 1 op 3 Belgen met mentale problemen kampt. Maar dan antwoordt zo’n melkmuil vast: ‘Onmogelijk! Ze fietsen dus ze zijn happy.’  Waarop de reporter hem beelden kon tonen van de nationale betoging in Brussel.  Maar dan zou Styles vast opperen: ‘Laat hen gewoon nóg meer betalen, krijgen ze meer vakantie en gezondheidszorg, worden ze nóg gelukkiger.’ Het zou de kerel ongetwijfeld verbazen dat het grootste geluksonderzoek ooit, een Vlaams onderzoek is.  Want waarom zouden zij die de sleutel tot geluk al kennen (fietsen en belastingen betalen, liefst tegelijk)  nog verder zoeken?

Dikke egoïsten

Toch hebben ze aan de KU Leuven nog één en ander ontdekt: ons geluk wordt voor 50 procent door onze genen en voor 10 procent door omstandigheden bepaald, 40 procent ligt in eigen handen.  En dus kregen de proefpersonen gelukstips, waardoor hun geluksgevoel verbeterde. Handig voor wie nét niet blij genoeg wordt van belastingen.
Enkele tips werden in deze krant gepubliceerd. Zoals: ‘Wie ben jij dankbaar maar heb je dat nog nooit gezegd? Contacteer die persoon, zeg dat je wil afspreken en vertel dan waarvoor je dankbaar bent’. Sindsdien word ik voortdurend  gebeld door mensen die een ontmoeting eisen. En gezien mijn drukke agenda, toenemende stress en prangende behoefte aan alleen zijn, word ik daar niet gelukkig van. Bovendien bleek zodra ik één voet buiten durfde te zetten, dat iedereen daar  vals door elkaar loopt te krijsen. Allemaal de schuld van ‘Zing vandaag. Zo veel en waar je maar kunt.’ Nee, ook daar word ik niet vrolijk van. Maar brullen dat gelukkige mensen dikke egoïsten zijn, lost niets op. Er zat niks anders op dan zelf een gelukstip uitproberen. ‘Dans vandaag met iemand of met jezelf’ verliep helaas niet zoals verhoopt. Tijdens mijn eenzame wals trapte ik meermaals op m’n eigen tenen. Misschien kom ik meer in aanmerking voor de tips van psychiater Dirk De Wachter: hij vindt dat we moeten leren omgaan met ons ongeluk. Alleen heeft hij nog geen scheurkalender vol advies uit. Jammer. Volgens mij zijn we helemaal klaar voor tips als ‘Bel op eenzame momenten een willekeurig nummer uit het telefoonboek, zeg dat u wil afspreken en glimlach als er abrupt wordt ingehaakt.’  

Denigrerend, infantiel en stupide
Gelukkig is er wij.groningen.nl, een online informatiecentrum dat advies geeft waar onze Noorderburen zich krom om lachen.  Zoals: Je kan kijken welke winkels dichterbij zijn. Dan hoef je niet zo ver’ of ‘Als je een kruimeldief hebt, zal je de stofzuiger minder moeten gebruiken.’ En ‘U kunt vaker boodschappen doen. U neemt per keer wat minder mee. Dan is uw tas niet zo zwaar.’ Maar er zijn ook liefdestips: ‘Vergelijk uw relatie niet met die van een ander. De ene relatie heeft een hoger knuffelgehalte dan de andere.’ Volgens SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk zijn de adviezen 'denigrerend, infantiel en stupide'. Het opvallendst vond hij de tip dat mensen die slecht ter been zijn, moeten gaan zitten of een sta-kruk aanschaffen. Dijk wil dat de teksten aanpast worden of offline gehaald. Maar misschien zijn juist dit de tips waar we écht vrolijk van worden. Niet alleen vanwege de parodieën met hashtag #Groningsetips op Twitter. Nee, dit advies geeft ons het gevoel dat we het allemaal al weten. Dat we het voor elkaar hebben, omdat we jaren geleden al het lumineuze idee hadden om een kruimeldief te kopen. Dat we slim zijn, omdat we altijd minder boodschappen meenemen. Dat ons liefdesleven rockt, omdat we sowieso niet vergelijken. Ja, misschien is dàt de sleutel tot geluk: minder zelftwijfel, meer vertrouwen. Tenzij we nog meer belastingen kunnen betalen, natuurlijk.


(Verschenen in Het Nieuwsblad op 21/11/2014)

Populaire posts van deze blog

PODCAST MENSENKENNIS

Ik zie jou

GRATIS WEBINAR OVER TRAUMA