ZIJN DE GOEDE MANNEN OP?

Slecht opgevoed?
Geen talent voor galanterie?
Of zo rijk dat goede manieren overbodig zijn?


 … of de goede mannen op zijn?


Zag u dat ook op tv?  Het voorsmaakje van het VTM-programma Dansdate, waarin Josje Huisman tussen haar drogende was opduikt (vreemd genoeg geen regenboogjurkjes of ondergoed met biggetjesprint) en Kevin Janssens bladeren harkt (hem op het lijf geschreven). Er klinkt muziek. Plots rukt ze een wijnrood laken van de lijn en snelt daarmee als een bronstige stierenvechter op haar vriend af, die haar er in oprolt. Wie vermoedt dat Kevin er wat bakstenen bij moffelt en Josjelief dra in de Dijle zal dumpen, of haar opgerold in plakken snijden en verkopen als K3-sushi, vergist zich. Nee, Josje wordt weer ontrold. Choreografie, heet dat. En terwijl het duo elkaar dreigt te zoenen als op de cover van een stationsroman, belooft de voice-over: ‘Passie, op en naast de dansvloer.’ Een trailer die zijn doel vast niet mist. Want dromen wij, vrouwen, niet allemaal van een Kevin die ons hartstochtelijk in de was rolt - op voorwaarde dat die proper, droog en nog niet gestreken is? Een échte heer, die ons het gevoel geeft dat we de bijzonderste vrouw op aarde zijn? Ik alvast wel.

Patiënt geswaffeld
Helaas is de Belgische gentleman een zeldzaamheid. Dat blijkt uit een onderzoek van Whiskyhuis Chivas-Regal, dat vindt dat ons land er meer moet tellen. Daar ben ik het mee eens. Maar het verbaast me dat een whiskymerk, met als doel zoveel mogelijk whisky verkopen, zich hiermee bezig houdt. We weten allemaal dat Kevin zijn Josje niet zo elegant kan oprollen als hij teveel gezopen heeft. Nee, dronken kerels die de gentleman uithangen? Dat doet me denken aan die fysiotherapeut die zijn beroep niet meer mag uitoefenen omdat hij een patiënt swaffelde. Dronkenlappen houden er zo hun eigen theorieën over hoffelijkheid op na. Maar misschien is het de bedoeling dat mannen, telkens ze een vrouw krenken, de whisky achteroverslaan om zich toch een heer te wanen. Of dat vrouwen gaan geloven dat het drankje ongelikte beren alsnog in ridders verandert. Want de nood is hoog. Van de ondervraagde dames vindt 70 procent dat er bar weinig gentlemen bestaan.
Wie zich afvraagt of hij er één is of kent: 
63 procent van de vrouwen herkent hem aan goede manieren. Ook volgens Vincent Vermeulen van de School for Butlers and Hospitality is een gentleman één brok beleefdheid: anderen zijn het belangrijkste, zijn gezin draagt hij op handen. Geen eigenschappen die ik meteen aan sterkedrank link. Anderzijds mag het geen wonder heten dat iemand die zichzelf altijd wegcijfert,  een stevige borrel kan gebruiken.
Maar het gaat dus om fatsoen. Ook Dries Henau en Yuri Vandenbogaerde, bekend van het Eén-programma Topstarter en hun Wasbars in Antwerpen en Gent (waar zij elkaar allicht regelmatig in de was rollen)  hameren daarop. In hun boek ‘Hou je manieren in 50 stappen’ werd een volledig hoofdstuk aan romantiek gewijd. Met tips als: ‘Stel veel open vragen tijdens het daten’ – en luister naar de antwoorden, vermoed ik. Maar ook:  ‘Doe aan smalltalk na een onenightstand, haar direct de deur wijzen is niet oké.’ Tenzij je natuurlijk, als een ware gentleman, snel een whisky achterover slaat.

Sugar babies
Wie een gentleman zoekt, kan blijven zoeken, met het risico er geen te vinden. Het alternatief:  manlief aanvaarden zoals hij is. Of met behulp van een trechter volgieten met whisky, bij slecht gedrag slaan met eerder genoemd boek en hopen op verandering. Maar sommige vrouwen verkiezen het compromis: een relatie met een pummel die zijn gebrek aan manieren met luxe compenseert.
Op de datingwebsite SeekingArrangement.com vechten meer dan 10.000 Belgische sugar babies om 2.150 Belgische sugar daddies, in de hoop hun jaarlijks inkomen met gemiddeld 21.600 euro te zien stijgen. Ja, voor dat geld kan je zelf al eens de deur opendoen.
Persoonlijk vind ik dat we mannen gewoon niet te snel mogen opgeven. Soms duurt het even voor de gentleman in hen naar bovenkomt. Denk aan James Blunt, de zanger die ons 10 (!) jaar lang rectale klachten bezorgde met zijn hit ‘You’re Beautiful’. In Hello! heeft hij eindelijk opgebiecht dat dat liedje hoogst irritant is. Nu nog zijn muzikale carrière stopzetten omdat anderen het belangrijkste zijn, en het komt wel goed met die kerel.

(verschenen in Het Nieuwsblad 24/10/2014)


Populaire posts van deze blog

PODCAST MENSENKENNIS

Ik zie jou

GRATIS WEBINAR OVER TRAUMA