STRESS IS MORE

Maken we het onze kinderen niet te gemakkelijk? Creëren we met al die goede bedoelingen en verwennerij geen bende zachte eieren die de wereld niet aankan? Een recent onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen, leert ons namelijk dat mensen die een zorgeloze kindertijd hadden, in hun latere leven meer risico op een depressie lopen. Terwijl een ongelukkige jeugd ons daar juist tegen wapent. Stress zou de sleutel zijn: wie daar al vroeg mee leert omgaan, kan er later beter tegen. En ik die dacht dat het beste wat je je kinderen kon meegeven, de overtuiging was dat ze ten alle tijden trouw aan zichzelf moeten zijn! Dat je ze net met zo min mogelijk trauma’s moest opzadelen, opdat ze die niet hun verdere leven hoeven mee te torsen! Niets blijkt minder waar. Kennelijk kunnen we ons kroost enkel voorbereiden op de verschrikkingen van de grotemensenwereld, door hen al vroeg een stevig voorproefje te geven. Om die reden stel ik voor dat u in het vervolg, als uw kleuter trots verklaart wat hij met drie wc-rollen en wat vingerverf wil uitspoken, hem gauw voor bent. Of dat u, als uw dochter thuiskomt met een kunstwerk van gedroogde macaroni, aan hun vader zegt dat u dat zélf hebt geknutseld. Op die manier zullen uw kinderen later eveneens de zen-toestand kunnen bewaren als een collega hun goede ideeën pikt en als de zijne aan de baas presenteert. Beloon uw dochter voortaan ook minder voor haar goede rapport dan haar broer of vriendje, ook al behalen ze hetzelfde resultaat. Alleen zo zal zij later niet van slag raken als ze minder verdient dan haar mannelijke collega. Sterker nog: hoe vroeger uw prinsesje ‘glazen plafond’ leert uitspreken, hoe beter. Dat brengt educatieve variatie in de spelletjes met Barbie en Ken. Al is het ook een optie om de ketting van uw kleine meid te verkorten zodra ze uit haar plastic speelkeuken dreigt te kruipen, zo voorkomt u mogelijk dat zij ambities ontwikkelt en ooit met seksisme op de werkvloer te maken krijgt. Als u dan toch bezig bent, doet u dan ook regelmatig de uitgestrekte armpjes van uw nageslacht af met: ‘Vandaag niet, mama heeft hoofdpijn’ of ‘Nee, papa knuffelt liever met de buurvrouw.’ Alles om ze degelijk voor te bereiden op het huwelijk. Steel misschien ook hun waardevolste bezittingen nadat u hun billetjes hebt afgeveegd. Zo stoomt u hen klaar voor wat nu al een tendens is in Tienen en met de toenemende vergrijzing vast alsmaar vaker zal voorkomen: dieven zie zich uitgeven voor medewerkers van het Wit-Gele Kruis en alleenstaande bejaarden beroven. Heel stresserend om mee te maken, lijkt me. Tenzij u een bijzonder akelige kindertijd had, natuurlijk. Dan kan dat er nog wel bovenop.
***

De tijd dat kinderen ’s zomers gewoon op scouts- of op zwemkamp gingen, lijkt voorbij. Tegenwoordig kunt u uw vlees en bloed een weeklang op VIP-kamp sturen, waar ze worden behandeld als filmsterren. Ontspannen in het bubbelbad, opgemaakt worden, ritjes in de limousine, sloten kinderchampagne slurpen, achtervolgd worden door paparazzi  en oefenen op de catwalk… Het kan allemaal voor een kleine 500 euro. Lies Deschrijver van Jeugdkampen Tsjaka wijst naar Disney Channel, waar ook alles rond roem en rijkdom draait. Daar spelen zij handig op in, er zou veel vraag naar zijn. Ouders die hun kroost later graag depressief zien?  Psychologen maken zich alvast zorgen: door dit soort kampen gaan kinderen denken dat ze alles zo maar in de schoot geworpen krijgen, zonder  er iets voor te hoeven te doen. Dat kan hen later parten spelen. Gelukkig is er bij Amerikaanse kinderen een trend ontstaan die perfect valt te integreren op VIP-kamp: daar wordt het cocaïnegebruik van op tv geïmiteerd door fijngemalen snoep op te snuiven met een bankbiljet. Nadeel is dat het snoepgoed begint te rotten in hun neusgaten en allerlei soorten insecten aantrekt. Vermoedelijk zorgt ontwaken door een kriebelige kakkerlak op hun wang en achtervolgd worden door een fanatieke zwerm wespen, alsnog voor wat broodnodige stress en zelfrelativering.
***
Zonder geld, vermomd, met enkel een slaapzak en versleten kleren. Zo stuurde Ook getest op mensen Helmut Lotti voor 48 uur de Brusselse straten op. ‘Na 2 weken ben ik nog steeds niet volledig hersteld’, verklaarde Lotti, die aan het experiment zowaar een dosis empathie overhield: ‘
We leven met velen samen, maar eigenlijk leven we vooral naast elkaar.’ Toch had het volgens hem langer moeten duren. ‘Nog 2 dagen buiten en ik had het écht geweten.’ Misschien een tip voor Tsjaka:  daklozenkampen voor rotverwende tieners. Wedden dat daar binnenkort nog meer vraag naar is? 

IN DE MARGE

Van bril gaan
De Libanese student Sherif Maktabi bedacht ‘Sex With Glass’: een seks-app voor Google Glass, waarmee u uw vrijpartij beleeft door de ogen van uw partner. Tijdens of na de daad, via streaming. De seks-selfie dus. Zij die tijdens de daad liever in hun eigen ogen staren en enkel door het toppunt van narcisme hun hoogtepunt bereiken, zetten dus voortaan een futuristische bril op in bed. De volgende stap? Vast een app die ijverige eega’s vervangt door een hologram van George Cloony. Maar eerst moet Google ‘Sex With Glass’ nog even goedkeuren.

Raamhaar
In de etalages van de New Yorkse vestigingen van kledingketen American Apparel, stonden deze week paspoppen met semitransparante slipjes waar een reusachtige bos schaamhaar uit stak. Al gauw ontstond er heisa op de sociale media. Duidelijk exact de aandacht war de modeketen op hoopte. Benieuwd wanneer ze dit trucje ook op het auto-salon uithalen.

Opgebrande vorst
Volgens zijn entourage stevent Koning Filip op een burn-out af. Op een half jaar tijd heeft hij dan ook  116 activiteiten uitgevoerd. Veters strikken incluis, maar dat kan stresserend zijn als het niet lukt. En herinnert u zich nog de kerstboodschap, waarbij onze koning de bewegende camera moest aanstaren, zijn armen apart bewegen, een kaartje vasthouden en de autocue voorlezen? Dat waren al minsten vijf activiteiten tegelijk, rechtop blijven meegerekend. Nu wil de koning zich ook nog op Facebook begeven. Dat zal toch alleen meer stress opleveren?  ‘Mathildèèè, De Wever heeft mijn vriendschapsverzoek geweigerd en een foto van een Venetiaanse leeuw gepost!’


In Digestie
Is uw dochter hartstochtelijke fan van One Direction? Dan zal u na het zien van deze hilarische shred van SamRick, éindelijk begrijpen waarom.
filmpje: www.nieuwsblad.be/onedirection

(‘De Week van Fleur’, eerder verschenen in Het Nieuwsblad 24/01/2014)

 

Populaire posts van deze blog

PODCAST MENSENKENNIS

Ik zie jou

GRATIS WEBINAR OVER TRAUMA