10 januari 2014

ONDER DRUK

Mocht ik een ongemanierd meisje zijn, ik had wellicht gedacht: 'Goh, wat jammer voor prins Friso dat hij 2014 niet gehaald heeft', toen bekend werd dat de kamerplant dit jaar hip wordt. Maar zo ben ik niet opgevoed. Wel was ik verbaasd over de verontrustende uitspraak van Rudi De Kerpel, eigenaar van Eurotuin: 'Het kamerplantgebeuren staat al een tijdje onder druk.'
Het kamerplantgebeuren? Mijn god, daar had ik dus nog nooit van gehoord. En zodra men ergens -gebeuren aan plakt, klinkt het zowel gewichtig als ongrijpbaar mysterieus. Neem nu het schoonmoedergebeuren. U weet niet precies wat dat inhoudt, maar het veroorzaakt ongetwijfeld koude rillingen over uw rug. Toch?
Wel, het kamerplantgebeuren had op mij een vergelijkbaar effect. En nu stond het op de koop toe onder druk. Dat zoiets de krant haalt, wil toch wat zeggen. Ik bedoel, mijn blaasgebeuren staat ook regelmatig onder druk maar dan spurt ik naar het kleinste kamertje, niet naar de pers. En dat het onderbroekgebeuren van mijn lief met de regelmaat van een klok onder hevige druk staat, heeft nog nooit iemand tot een artikel geïnspireerd.
Maar naar het kamerplantgebeuren werd zelfs grondig marktonderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat men door de groeiende populariteit van minimalistische inte­rieurs niet langer groen in huis haalt. Zelfs al bewees een ander onderzoek al dat kamerplanten ons gevoel van welbehagen tot 47 procent doen toenemen. Blijkbaar zijn we toch liever malcontent doch modieus in onze lege, echoënde loft-oft-oft.
Daar wil de VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, nu wat aan doen. Ze willen de kamerplant hipper dan ooit maken met de reclamespot 'Kerstboom eruit, kamerplant erin'. Dat klinkt als een doeltreffende manier om uw praatzieke eega ook de rest van het jaar het zwijgen op te leggen, maar het gaat wel degelijk over huiskamers. Ervan uitgaand dat de bewoners van minimalistische interieurs toch een kerstboom hadden gezet - een minimalistische dan, iets met drie naalden en een halve bal - die ze bij nader inzien zo gezellig vonden dat ze er nu iets voor in de plaats willen. En gezien het kapstokgebeuren nog niet alarmerend onder druk staat, is een plant geen slecht idee. Alles om de tuinbouwsector te redden, al verpakt de VLAM dat liever in een jasje van trots: 'Wij willen mensen fierheid over producten van hier bijbrengen.' Binnenkort zingen we dus allemaal in koor: 'Zij zullen hem niet temmen, de fiere Vlaamse ficus'.
***

Een man die na een resem teleurstellende dates alleen nog in de ogen van zijn trouwe foxterriër staart en daarin een wijsheid meent te ontwaren die de menselijke intelligentie duizendmaal overstijgt. Dat soort kerel moet het zijn geweest die zich afvroeg of zich achter de grote hondenboodschap ook een geheime boodschap verschool en die een twee jaar durend Tsjechisch onderzoek in gang trok, waarbij liefst 70 honden van 37 verschillende rassen werden bestudeerd. De wetenschappers registreerden exact 1.893 grote en 5.582 kleine boodschappen. Wellicht moest dan iemand op de rode of groene knop drukken en weerklonk er een luid 'peut'-geluid door het laboratorium, waarop de rest van de witte jassen gebiologeerd kwam aanrennen, hun instrumentarium in de aanslag, uitkijkend dat ze op tijd remden, om zich vervolgens samen over het nieuwbakken fenomeen te bukken.
De resultaten worden opmerkelijk genoemd. Vooral omdat bleek dat honden effectief over een zesde zintuig beschikken. Tijdens eerder genoemde activiteiten baseren ze zich op het aardmagnetische veld en trachten hun lichaam op de noord-zuidas te oriënteren. Dat zou niet alleen betekenen dat alle reuen en teven parallel hun gevoeg doen en u minder kans loopt te verdwalen als u met een hond en flink wat hondenvoer op pad bent, het kan ook meer klaarheid scheppen in gedragsexperimenten.Helaas is het mij niet duidelijk waaróm de dieren dit doen. Is de Noordpool het mekka der trouwe viervoeters? Is het een kwestie van aantrekken en vlotter afstoten? Eén ding is duidelijk: ook op het hondengevoeggebeuren ligt een zekere druk.
***
Uit een onderzoek aan de Universiteit Gent leren we dat mannen neerslachtiger worden als ze een groot deel van het huishouden voor hun rekening nemen. Terwijl vrouwen in dat geval net minder klagen. Die zwabber terug in vrouwliefs poezelige pootjes drukken, is niettemin geen oplossing. Vrouwen beleven geen hoogtepunt tijdens de schoonmaak. Ze voelen zich gewoon beter als ze het gezanik van hun man niet meer moeten horen. Hem met een lawaaierige stofzuiger aan het werk zetten, is een idee. Nog beter: het nieuwemangebeuren hip maken in 2014. Heeft hij er ook wat aan. Wat dacht u van 'Kerstboom eruit, kamerknecht erin?'IN DE MARGE

*  Emoties in kaart
Een team onderzoekers bracht in kaart waar we emoties in het lichaam voelen. Daarvoor onderzochten ze meer dan 700 mensen uit onder andere Taiwan, Finland en Zweden. De proefpersonen kregen emotioneel beladen woorden, filmpjes en verhalen te zien en gaven aan waar ze in hun lichaam iets voelden veranderen. Op basis daarvan werden silhouetten ingekleurd. Liefde en geluk blijken vergelijkbaar, trots en woede ook.
http://randommization.com/2014/01/01/heat-map-shows-feel-emotions-body

* Down-under
In Australië was een man naakt in een wasmachine gekropen omdat hij zijn vrouw wilde verrassen, toen hij klem kwam te zitten. Brandweer, politie en de ambulance moesten ter plaatsen komen. Ze smeerden hem in met olijfolie en de hele reddingsactie nam zo’n 20 minuten in beslag. De woordvoerder van de brandweer wist nog (ernstig) te melden dat het maar goed was dat de man naakt was: ‘kleding geeft meer weerstad.’ Laat ons hopen dat zijn partner in elk geval flink verrast was.

* Vindingrijk
Een borstel die de kale schedel oppoetst en tegelijk het zijhaar netjes kamt. Een radiohoed. Een gasmasker voor paarden. Een revolvercamera die een foto neemt tijdens het schieten. Het zijn maar een paar van 27 gekke uitvindingen uit het verleden die vreemd genoeg nooit een groot succes werden.  De familiefiets (mét naaimachine) is maar een piepklein beetje seksistisch.
www.nieuwsblad.be/uitvindinge


* Narcistische snorremans
Met oud en nieuw 2012 verloor e
ne Danielle Bruckman haar smartphone. Helaas besloot de oneerlijke vinder die zelf te houden. Via Icloud kwamen zijn selfies in haar album terecht. Bruckman besloot zijn ijdele selfies te imiteren, mét nepsnor, en doopte de reeks ‘My Cloud Pal’. Het resultaat is behoorlijk geestig!
www.nieuwsblad.be/snorremans

(‘De Week van Fleur’, verschenen in Het Nieuwsblad op 10/01/14)