OP LOSSE SCHROEVEN

Uit een onderzoek van de Studiedienst van de Vlaamse regering naar veranderingen in het moderne gezin (wat ik me zo’n beetje voorstel als Van Goghs De Aardappeleters maar dan met iPads en iPhones in de hand) leren we dat één vijfde van de Vlaamse kinderen gescheiden ouders heeft. Veertig procent van de Belgische dertigers is al gescheiden. Tien procent van de vijftigers zelfs al... voor de tweede keer. En al zijn alleenstaande moeders in veel gevallen depressief, toch vragen zij vaker de scheiding aan dan hun echtgenoten, die nadien hun heil veelal op de bodem van de fles zoeken. Ik vraag me af hoe men aan die informatie is geraakt. Best mogelijk dat vrouwen na een paar witte pralines opbiechten dat ze met neerslachtigheid kampen maar mannen die openlijk toegeven dat ze hun problemen verzuipen in Trippel Karmeliet? Belden de onderzoekers misschien onaangekondigd bij die pas gedumpte rakkers aan, waardoor ze overdonderd alsnog de waarheid stotterden? ‘Hallo meneer Peeters, ik zag in het rijksregister dat u recent bent gescheiden. Kunt u mij even vertellen hoe dat kwam? O? Ze vond u een onverantwoordelijke, impotente lamzak, bedroog u al jaren met een rijke, viriele zakenman, heeft u al uw bezittingen afhandig gemaakt en nu mag u uw kinderen niet meer zien? Ha zo. En hoe verwerkt u dat? Mogen we even binnenkomen? Oef, het is hier wel een beetje donker. Oeps, ik denk dat ik net een lege wodkafles heb kapot getrapt. Aï, nog één. Goh, wat ruikt het hier muf. U ziet er ook al niet bijster fris uit. Bent u eigenlijk wel nuchter? Nee? Zou u dan even dit vakje kunnen aanvinken en ondertekenen? Dan kunnen wij ook weer verder. Prettige dag nog! En neem een pepermuntje.’
***
Toch blijkt dat de helft van de Vlamingen het huwelijk geen verouderde instelling vindt. We blijven in de liefde geloven en opdat we ons geen tweedehands maar eersteklas huwelijksmateriaal zouden wanen in de jacht op een nieuw bereidwillig slachtoffer, wil de PS dat we na onze scheiding weer als vrijgezel in het rijksregister worden opgenomen. Momenteel blijven we nog als ‘gescheiden’ te boek staan tot we opnieuw in het huwelijksbootje stappen. Wat natuurlijk minder goed lukt met zo’n afgrijselijke brandmerk. Jazeker, u leest het goed, ‘gescheiden’ heeft net als ‘allochtoon’ een negatieve bijklank gekregen. Het betekent niet langer dat u een heleboel ervaringen en misschien ook schatten van kinderen rijker bent, nee, het wil zeggen dat u iets hebt om u diep, zéér diep voor te schamen. 'Je als gescheiden moeten voorstellen telkens je een administratief document moet voorleggen, is een erg penibele situatie', leggen de Franstalige socialisten uit. 'Wie gescheiden is, wordt in de ogen van de samenleving gedefinieerd door een relatie die niet langer bestaat.' En hoe de samenleving je definieert is natuurlijk doorslaggevender dan wat je zelf vindt. Daarom stel ik voor dat er voortaan grote pastelkleurige dozen met tissues op alle loketten worden gezet, zodat ambtenaren daar met een minzame blik naar kunnen wijzen, zodra iemand weer ‘gescheiden’ heeft moeten invullen. Wel spijtig dat de 732 goede doelen voor Music For Life al vastliggen. Anders had Lesley-Ann Poppe in Stars for Life haar versie van ‘Lieve kleine piranha’ niet ten voordele van de Make-A-Wish-stichting maar voor al die arme gescheiden stakkers kunnen zingen: de ene penibele situatie voor de andere.
***
Amerikaanse wetenschappers hebben een liefdestest ontwikkelt die kan indiceren of een huwelijk slaagkans heeft. Dat wordt afgeleid uit de onderbewuste reactie die pasgetrouwden op elkaars foto hebben. Vier jaar na de test werden de betrokkenen opnieuw ondervraagd en bleek dat zij die destijds een negatief ‘buikgevoel’ hadden, inmiddels ongelukkig waren of zelfs gescheiden. Waaruit we kunnen besluiten dat we wat beter naar onze intuïtie moeten luisteren. Maar of dat dan een garantie op een geslaagd huwelijk is? John Betar (102) trouwde 81 jaar geleden met zijn Ann. Ze kregen niet alleen 5 kinderen, 15 kleinkinderen en 16 achterkleinkinderen maar mogen zich tevens het langst getrouwde koppel in de VS noemen en zijn nog steeds dolgelukkig samen. Volgens Betar is hun geheim eenvoudig: ‘Het is essentieel om het altijd eens te zijn met je vrouw.’ Nu maar hopen dat mijn lief dit leest.
***
Toen Hans Otten in Reyers Laat over zijn scheiding kwam praten vond zijn ex Kristl Strubbe - waar hij overigens geen kwaad woord over sprak- toch dat ze even moest tweeten dat ze dat ‘niet nodig’ vond. Aï. Dacht Otten dat hij voortaan zelf mocht beslissen wat hij nodig vindt? Zij die gelukkig gescheiden wensen te blijven, onthouden best dat het tevens essentieel is om het altijd eens te zijn met je ex.





(‘De week van Fleur’, verschenen in Het Nieuwsblad op 06/12/2013)

Populaire posts van deze blog

Achterlopen op leeftijdsgenoten door trauma

PODCAST MENSENKENNIS

ARTIKEL: Hoogbegaafdheid, geen luxeprobleem