ALLEEN IS MAAR ALLEEN

In een Amerikaans radioprogramma verklapte Britney Spears hoe je liefdesverdriet te boven komt: ‘Zorg ervoor dat je snel iemand anders hebt.’ Advies dat de zangeres zelf duidelijk al in de praktijk bracht - mogelijk met behulp van haar al even magische als magnetische slipjesverdwijntruc (Oops, I did it again). En misschien tikt ook u razendsnel een nieuwe partner op de kop ...als u een brein ter grote van een pinda hebt en vist in de overbevolkte poel der lieden met het vernuft van een amoube. Of lijmt andermans grenzenloze aanbidding uw gebroken hart sito presto weer aan elkaar. Maar als u iéts meer diepgang van een relatie verwacht, lijkt het mij niet evident om vlug een nieuwe wederhelft aan de haak te slaan. Een onenightstand, tot daar aan toe. Maar een blijvende liefde? Hoe onweerstaanbaar we er ook mogen uitzien, al gauw blijkt toch dat we allemaal problemen hebben en is het de vraag of die complicaties compatibel zijn. Bovendien zijn de criteria nog hoger als u uw ex wil vergeten: zijn ogen moeten mooier zijn, zijn bedtechnieken en karakter boeiender. Anders neemt uw wanhoop toe op het ritme van het gesnurk van de schlemiel naast u. Voor u het weet moet u dan niet alleen uw ex maar ook 3 deprimerende rebounds vergeten met behulp van wéér een ander. Alhoewel. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat veel mannen en vrouwen in een slechte relatie blijven hangen omdat ze weinig nog altijd beter vinden dan niets. ‘De mensen met sterke angst omtrent single zijn, waren meer bereid om met minder genoegen te nemen,’ concludeerde een onderzoekster. ‘Soms houden ze een relatie in stand, ook al zijn ze niet gelukkig. Nu begrijpen we dat angst in dit soort gedrag een cruciale rol speelt.’ Of ze interpreteren hun gevoelens foutief, dat kan ook. Theoretisch natuurkundige Leonard Mlodinow liet een knappe vrouw een enquête afnemen bij mannelijke proefpersonen. De ene helft stond daarbij op een krakkemikkig bruggetje boven een 75 meter diepe afgrond, de andere helft op een stevige brug over een lieflijk beekje. Na afloop kreeg iedereen het telefoonnummer van de vrouw. Van de mannen op de veilige brug belden slechts 2, van die op de enge brug maar liefst 9 van de 18. De kerels verwarden hun adrenaline met verliefdheid. Geen wonder dus dat veel mensen samenhokken met iemand die hen slechts stress bezorgd. Mijn tip? Een plant. Wetenschappers hebben ontdekt dat planten in huis uw gevoel van welbehagen tot 47 procent doen stijgen. In het beste geval wordt u zo gelukkig dat u om de juiste redenen voor iemand kiest. In het slechtste geval maakt het uw leven met een onuitstaanbare huisgenoot draaglijk.
***
Helaas bestaat er nog geen Vlaamse versie van Lulu, een Amerikaanse app waarmee vrouwen mannen op Facebook kunnen beoordelen op karakter, uiterlijk en seksuele prestaties. Lulu oogst kritiek: de app zou seksistisch zijn omdat alleen vrouwen haar kunnen gebruiken. (Anderzijds wisselen vrouwen dit soort informatie sowieso uit, app of geen app. Als vrijgezel had ik tipgevers in Leuven, Brussel, Antwerpen en Gent. Deprimerend doch nuttig.) Een Braziliaan stapte zelfs naar de rechter omdat hij ‘maar’ een 7,7 kreeg. Zijn nieuwe vriendin kon er niet om lachen. Echt uitpakken is er dan ook niet bij, als je vriendinnen op hun smartphone zien dat je kersverse vriendje de 8 niet haalt. Anderzijds krijg je dan vast wat leuke planten cadeau.
***
Joke Van de Velde is het niet met Britney Spears eens: ‘In de showbizz is het hip om telkens met een nieuwe verovering de boekskes te halen. Maar het is best oké om happy single te zijn, je hoeft echt niet elke week met een andere man tussen de lakens te kruipen.’ En ik die dacht dat singles daar juist happy van werden. Aan Story vertelde Joke dat ze tegenwoordig een beroep doet op speelgoed uit de seksshop maar voordien7 jaar een seksvriendje had– een vibrator met ledematen en een hartenklop - om de eenzame leegte tussen twee relaties (en benen) op te vullen. Een koppel werden ze niet omdat ze te verschillend waren. De voormalige Miss België trapte dus niet in eerder genoemd angstscenario. Allicht kende zij de truc met de planten al. Ze lacht toch altijd breed op foto’s. Misschien verstopt ze zelfs in elke cache-pot een sekstoy, zodat ze overal in huis instant aan haar trekken komt. Even grabbelen achter de krulvaren en hop, bzzz, klaar! Toch laat de happy single in Dag Allemaal weten dat ze toe is aan een nieuwe relatie: ‘Ik zoek een man die afwast, de bril naar boven doet en me 2 kinderen schenkt.’ Tja, dat kunnen vibrators voorlopig nog niet.(De Week van Fleur, verschenen in Het Nieuwsblad op 13/12/13)

Populaire posts van deze blog

PODCAST MENSENKENNIS

Ik zie jou

GRATIS WEBINAR OVER TRAUMA