What's in a name?


What’s in a name?
Men durft al eens alle artiesten over dezelfde kam scheren en fluisteren dat het stuk voor stuk grote kinderen zijn. Kinderen die gesubsidieerd worden om hun verantwoordelijkheden te ontvluchten. Kinderen die niet weten wat er in de echte wereld gebeurt en van hun omgeving eisen dat dat vooral zo blijft. En nét toen de artistieke tak van onze bevolking kon aantonen dat ze toch ook hard werkt  al zingt ze geen protestliederen aan de poorten van Ford Genk, nét toen ze er in slaagde om eindelijk au sérieux genomen te worden waardoor de roerende voorheffing op auteursrechten hetzelfde bleef, net toén besloot ze het op de valreep toch nog even te verpesten. Alsof er niet genoeg echte problemen in de wereld zijn, moest er gezanikt worden over godbetert de naam van een Antwerps plein. Toen Tom Lanoye in zijn pen kroop om in verrukkelijke zinnen de meest potsierlijke beschuldigingen jegens Bart De Wever te formuleren, omdat die weigerde
om het Pieter De Coninckplein om te dopen in het Herman De Coninckplein, schaarden alle andere creatieve kindjes zich terstond achter de artistiekste jongen van de klas en werd er gekrijst om het plein als ware het de Sixtijnse kapel. (Voor het gemak werd even vergeten dat BDW op geheel democratische wijze tot burgemeester werd verkozen, en niet Lanoye.) ‘Verwende, grote kinderen’, zou u kunnen denken. En dat in de tijd van Sinterklaas. Laat ons vooral niet vergeten dat sommige artistieke types hun vrije tijd besteden aan het uitdelen van soep aan armen en daklozen op een ander Antwerps plein. Maar toch. Velen die aan kunst zouden moeten doen, doen sinds 14 oktober enkel nog aan angst. Elke gelegenheid om BDW als de grote boeman af te schilderen is een goede en als de man het woord ‘idioot’ in de mond durft te nemen (wat de lading toch behoorlijk dekt) wordt ook daar weer een hetze rond ontketend. Waarvan de oppositie natuurlijk handig gebruik maakt. Steeds meer anti N-VA-ers veranderden uit protest hun profielfoto op Facebook in een afbeelding met  het woord ‘idioot’. Trots  om de andere kant van dezélfde medaille te zijn, in plaats van voor zichzelf te denken. We hebben blijkbaar niks beters te doen dan lange tenen te kweken terwijl andere mensen zich afvragen of ze de kou wel zullen overleven, in een doos op een plein waarvan het naambordje is ondergesneeuwd. Behalve Tom Lanoye, die kon zich niet verdedigen in Terzake omdat hij overwintert in Kaapstad. Volgens de geruchten zet hij zich daar in om het Groenmarktplein om te dopen tot  het Groenbrilplein.
 ***
Ook acteur Walter Michiels leek even de reputatie der creatievelingen te willen besmeuren. Ooit speelde hij de populaire Pico Coppens in F.C. De Kampioenen – misschien niet meteen de favoriete tv-serie van de culturele elite, maar kom. Tegenwoordig gaat hij zijn partner met de bezemsteel te lijf tot haar vals gebit eruit vliegt – aldus haar advocate. Michiels riskeert nu 4 maanden cel tenzij hij in therapie gaat. En dat allemaal omdat hij zich zo picobello kon inleven in de rol van Christian Grey uit Vijftig Tinten Grijs.
***
Met of zonder roe, wereldproblematiek of niet, wellicht hebt u één van uw laatste Sinterklazen mét Zwarte Piet achter de rug. Want meer nog dan roet zou er racisme aan zijn wangen kleven. Zwarte Piet, die zijn kleurtje enkel aan het klauteren door schoorstenen dankt, wordt aan ons voorgesteld als ware hij een zwarte medemens. En dat zou beledigend zijn. Niet voor Wouter Van Bellingen die onlangs lachend voorstelde om model te staan voor een standbeeld van Zwarte Piet  in St. Niklaas (dat er overigens niet komt), maar ja, wat weet hij er nu
van. Er zijn gelukkig precedenten. Zo besliste het hof van beroep, nadat enkele organisaties een klacht hadden ingediend tegen het in hun ogen racistische ‘Kuifje in Congo’, dat het stripalbum niet uit de handel moest worden gehaald omdat er geen sprake was van opzettelijk racisme. Hergé zou zijn lezers niet tot discriminatie aanzetten en het album diende enkel ter ontspanning. Maar hoe zit het dan met Zwarte Piet? Dient die niet louter ter ontspanning? Misschien moeten we gewoon zijn naam veranderen. ‘Sinterklaas en Herman De Coninck’ klinkt alvast heerlijk cultureel verantwoord. Als daar maar geen ruzie van komt.

 

In de marge

* Handjevol
Uit onderzoek blijkt dat mannen vallen op vrouwen met dezelfde gelaatstrekken. Een honderdtal mannen kreeg foto’s van vrouwen voorgeschoteld en wat bleek? Hoe meer  ze op henzelf leken, hoe aantrekkelijker de vrouwen werden bevonden. Ik vroeg het even na en jawel, ook mijn lief vindt dat wij op elkaar lijken. (Dat zou hij wel willen, ja.)  Toch mag er ook nog wat verschil zijn. Mannen willen liever geen ‘moob’s’ oftewel man boobs.
Borstverkleiningen voor mannen zijn tegenwoordig big bussiness. In Groot-Britannië is het aantal verkleiningen de afgelopen 5 jaar zelfs verdubbeld.  Dan weet u ook weer wat u dit jaar voor manlief onder de kerstboom moet leggen.

* Lang zouden ze leven

 Onlangs stierven zowel de oudste vrouw als de langste vrouw ter wereld. Besse Cooper werd 116 en gaf de titel van de oudste mens ter wereld door aan de Italiaans-Amerikaanse Dina Manfredini, die 115 is en slechts een paar dagen ouder dan de Japanner Joroemon Kimura. De langste vrouw ter wereld was 2,36 m lang en werd maar 40. Als kind kreeg de Chinese 
Yao Defen een groeispurt door een tumor die te veel groeihormonen veroorzaakte. Op haar 15de was ze al langer dan 2 meter en werd ze door haar ouders in een circus ten toon gesteld. In de Guinnes World Records is ze trouwens foutief opgenomen met 2,33 m.

* Eyeopener
Stelt u zich nog vragen over het leven, dan zijn die bij deze opgelost. De makers van Southpark maakten een fijn filmpje met de wijze woorden van de Britse filosoof Allan Watts. Niet voor gevoelloze kijkers.
http://www.nieuwsblad.be/southpark

*Nachtbraken
NASA heeft indrukwekkende foto’s vrijgegeven van onze planeet bij nachte. Het gaat om compositiebeelden, gemaakt van meerdere foto’s die op heldere nachten werden genomen door een satelliet die – in tegenstelling tot de meeste satellieten- uitgerust is om ’s nachts te fotograferen. Op de foto’s is duidelijk te zien hoe het komt dat zelfs ons land vanuit de ruimte zichtbaar is en vaak door astronauten wordt gebruikt als oriëntatiepunt. 
http://www.nieuwsblad.be/nachtbraken

PS: Het Pieter
De Coninckplein ziet er opeens wel héél erg klein uit, vergeleken met de rest van de planeet, vindt u ook niet?

(‘De week van Fleur’, op 07/12/12 verschenen in Het Nieuwsblad)

Populaire posts van deze blog

PODCAST MENSENKENNIS

Ik zie jou

GRATIS WEBINAR OVER TRAUMA