AGONY AUNT 30/06/12

Schrijfster en cartooniste Fleur van Groningen, geeft wekelijks advies met een knipoog.
Ook een vraag? Mail naar
fleur.van.groningen@nieuwsblad.be
 “Ik weet dat mijn beste vriendin haar man bedriegt. Voor mijn part doen ze maar op, maar ik zou eigenlijk liever hebben dat ze wel bij haar man blijft. Moet ik mijn mond houden? Of bestaat er intelligent advies dat ik haar kan geven?”
Waarom wil jij per se dat je vriendin bij haar man blijft?  Vanwege eventuele kinderen? Omwille van wat de buren wel niet zouden zeggen? Of heeft haar man misschien een riante villa met eigen welness afdeling en wil jij jouw wekelijkse bubbelbad niet moeten missen? Laat ons aannemen dat je het beste met jouw vriendin voor hebt.
Mag ik je dan trakteren op een wijze levensles van niemand minder dan Koen Wauters? Laatst verkondigde hij op de radio dat hij had beseft dat wat goed is voor hem, niet per se goed is voor een ander. Vermoedelijk was dat vlak voordat hij besloot om Clouseau voor onbepaalde duur stil te leggen – maar dat geheel terzijde. Koen heeft in elk geval gelijk. Ook al bedoel je het nog zo goed, de kans is groot dat jij niet weet wat het beste voor jouw vriendin is. Elk levenspad loopt immers anders. Wil jouw vriendin haar man verlaten voor een nieuwe liefde, dan heeft ze daar ongetwijfeld een goede reden voor. Liefde gaat niet over schone schijn of maatschappelijk aanvaarde normen en waarden. Liefde komt op onverwachte momenten en zelfs als het fout afloopt, biedt het gouden levenslessen. Vraag maar aan Koen. Wil jij jouw vriendin die ervaringen en inzichten ontzeggen? Laat haar toch zichzelf zijn, waar dat haar ook moge brengen. En als het misloopt, heeft ze het meeste aan een liefdevolle schouder - zonder oordeel.

Mijn vriend loopt overal achter zijn smartphone aan. Ook als we op vakantie zijn of ergens op uitstap: hij loopt constant te sms'en, zijn mail te checken, foto's te trekken, die op Facebook te zetten en allerhande berichtjes te posten. Wat ik ook zeg, het helpt niet. Ik heb soms zin om zijn telefoon uit zijn handen te rukken en die ver weg te keilen. Zou dat geen goede shocktherapie zijn?
Schrikken zal hij zeker, maar daarmee neem je de onderliggende reden niet weg. De vraag is niet of hij ermee wil stoppen maar waaróm hij voortdurend op zijn smartphone zit te tokkelen. Blijkbaar heeft jouw vriend extreem veel behoefte aan sociaal contact, vermoedelijk in de vorm van bevestiging. Is hij onzeker? Wat probeert hij te bewijzen? Hoe meer (onbewuste) zelfkritiek, hoe groter de behoefte aan goedkeuring van buitenaf. Misschien is er wel iets aan de hand dat hem extra onzeker maakt. Problemen op het werk, een dominante ouder, toekomstzorgen… Probeer daar eens op subtiele wijze achter te komen. Subtiel, zei ik!  Misschien kan jij hem de bevestiging geven die hij nu elders zoekt, en tokkelt hij binnenkort liever op jouw eh.. knopjes.

Dat de kinderen hun sokken en ondergoed niet recht trekken voor ze het bij de vuile was gooien, daar kan ik nog inkomen. Maar dat ook mijn echtgenoot zijn sokken binnenstebuiten bij de was gooit, vind ik walgelijk. Als ik er iets van zeg, gaat het een tijdje goed en dan begint het weer opnieuw. Kan ik hem een poets terug bakken?
Er zijn ergere dingen op de wereld dan wat binnenstebuiten gedraaide sokken. Misschien moet jij in het vervolg documentaires over derdewereldlanden bekijken tijdens het sorteren van de was. Maar goed – het ging om je man. Mijn opa zaliger kreeg vroeger wel eens scheerschuim op zijn taartje, in plaats van slagroom. Het werkte keer op keer. En ken je de truc met de garnalen al? Je verstopt ze op een plek waar hij vaak komt – in de gordijnroede van zijn werkkamer of in een zijvak in zijn auto - en vervolgens begint het daar verschrikkelijk te stinken. Maar bezint eer ge begint.  “Het begon allemaal met een bol sokken”, klinkt het straks nog bij de echtscheidingsadvocaat.

Alle relatietherapeuten orakelen: in seks in je huwelijk moet je investeren, je moet het plannen en je moet er tijd voor maken, want "vanzelf" lukt het niet. En als je wacht op de goesting om te beginnen, dan komt het er toch niet van. Nu is mijn probleem: ik héb best wel goesting, maar niet in seks met mijn wederhelft! Wat doe ik daaraan?
Aha. Jij koestert wilde fantasieën over hete seks op het kopieerapparaat met die ene, mysterieuze collega. Mag ik je uit je droom helpen? Ook met hem beland je over x aantal tijd in de sleur.  Als je elkaar goed kent, valt er namelijk niet meer zo veel te projecteren en moet je het van de échte verbondenheid hebben. Het lijkt me slimmer om de band met die wederhelft van je te verstevigen, bijvoorbeeld door (terug) diepe gesprekken te voeren of met verticale activiteiten die jullie allebei leuk vinden. De kans is groot dat jouw enthousiasme zich vervolgens tussen de lakens vertaalt. Geestelijk contact leidt immers in veel gevallen tot fysiek contact – zo is zelfs Rik Torfs van ‘t straat geraakt.
(eerder verschenen in Het Nieuwsblad)

Populaire posts van deze blog

PODCAST MENSENKENNIS

Ik zie jou

GRATIS WEBINAR OVER TRAUMA