Het ABC van de spiritualiteit

Het ABC van de spiritualiteit
van Aura tot Zever in pakskes


tekst en illustraties: Fleur van Groningen
A
Aura  Dat er zich rond ieder levend wezen een energieveld bevindt, wist u misschien al. In principe zou iedereen met het blote oog aura’s kunnen zien en zo niet, dan bestaan daar oefeningen voor. Maar vraagt u zich nu serieus af wat er exact in het hoofd van uw zwijgzame echtgenoot omgaat, dan doet u toch beter een beroep op een helderziende. Zij kunnen aura’s veel gedetailleerder waarnemen. Want wat u misschien nog niet wist: aura’s bestaan uit verschillende lagen en elke laag is verbonden met een chakra. Zo correspondeert bijvoorbeeld de tweede auralaag met de buikchakra en wordt die het emotionele lichaam genoemd. In deze laag zijn de huidige emoties van de persoon in kwestie zichtbaar in de vorm van kleuren. Prijs uzelf dus maar gelukkig indien uw derde oog nog potdicht zit, wanneer uw woedende schoonmoeder aanbelt.

Astrologie
“Wat ben je van sterrenbeeld?” doet het  tegenwoordig goed als openingszin. Maar dan moet u natuurlijk wel weten waar u het over hebt. De astrologie legt een verband tussen het menselijk lot en de stand van de zon, de maan en de planeten.  Naar gelang  uw sterrenbeeld kan een astrologe dus voorspellen wat er in uw onmiddellijke en verre toekomst zal gebeuren. Bovendien zal zij u vertellen wat typerend is voor uw karakter en met welke sterrenbeelden u het wel of niet zult kunnen vinden.  Bij ons zijn de Chinese dierenriem en de westerse astrologie het bekendst.  In de westerse astrologie wordt er een geboortehoroscoop getrokken en die voorspelt, naar gelang de stand van de sterren op het moment van de geboorte, de levensloop en het karakter van de boreling.  Het is dus niet onverstandig om de geboortehoroscoop van uw date even na te trekken alvorens hij zelf kiest welke sterretjes hij u laat zien.
Akashakronieken De Akashakronieken  zou u kunnen omschrijven als een soort wereldbibliotheek waarin alle gebeurtenissen van vroeger tot nu zijn opgeslagen. Zelfs de toekomst kunt u er raadplegen. Die informatie vindt u niet terug op oude perkamentrollen of antieke kleitabletten maar…  in de ether. Radio Akasha is helaas niet voor iedereen bereikbaar, alleen grote zieners vinden de juiste frequentie. U zult het dus naar alle waarschijnlijkheid nog eventjes met StuBru moeten doen.

B
Bach bloesem remedies
In het begin van vorige eeuw ontwikkelde een zekere Dr. Edward Bach  een nieuwe geneeswijze. Hij zag een duidelijk verband tussen gezondheid en psyche en besloot dat ziektes slechts symptomen waren en gemoedstoestanden de oorzaak. Aldus ontwikkelde de dokter 37 remedies, gebaseerd op extracten van bloesems van allerhande planten en bomen. Voor de 38ste  vond hij soelaas bij een bron. “Bullshit!”, brult u? Investeer dan eens in een flesje ‘Beuk’. Dat maakt kritische teven des te toleranter.
BDE  Of er nu werkelijk licht aan het einde van de tunnel op u wacht, dan wel Bo Colsaet in een wapperende witte jurk; mensen die een Bijna Dood Ervaring  hebben gehad kunnen het u vertellen. Google BDE voor sappige getuigenissen: uw leven zal nooit meer hetzelfde zijn.
Blavatsky  Eigenlijk is het allemaal begonnen bij ene
Helena Petrovna von Hahn. Die Amerikaanse was van Duits-Russische aristocratische afkomst en liet zich graag Madame Blavatsky noemen. Ze schreef enkele belangrijke boeken over esoterie, introduceerde de theosofie in de westerse wereld en was een inspiratiebron voor Steiner. Haar boek ‘ De geheime leer’,  het standaardwerk van de theosofie, zou zelfs op het nachtkastje van Einstein gelegen hebben. Weten we meteen waar die E = mc2   ècht vandaan komt.

Boeddha Boeddha voor de vrienden, de Boeddha voor de kenners. Want het begrip ‘boeddha’ verwijst niet naar een persoon maar naar de hoogste staat van bewustzijn. Prins Siddhartha Gautama werd vermoedelijk zo’n 6 tal eeuwen voor Christus geboren,  in een paleis aan de voet van de Himalaya. Op zijn 16de trouwde hij en kreeg een zoon. Op zijn 29ste kwam hij voor het eerst in aanraking met het menselijk lijden. Geschokt verliet hij vrouw en kind, liet al zijn bezittingen achter en besloot de rest van  zijn leven als monnik te slijten. Na jarenlange afzondering, uithongering en zelfpijniging  besefte hij echter dat zelfkastijding het menselijk lijden niet oplost. Hij vond  een gulden middenweg, zette zich  neer onder de boom Bodhgaya en bereikte de volgende ochtend de verlichting.  En zo werd prins Siddhartha Gautama op zijn 35ste de Boeddha. En nu is ‘t aan u!
C
Chakra's Chakra’s zijn energiecentra die samenvallen met zenuwknooppunten in ons lichaam. Op onze ruggengraat liggen 7 hoofdchakra’s: de stuitchakra, navelchakra, zonnevlechtchakra, hartchakra, keelchakra, voorhoofdchakra en kruinchakra. Elke chakra heeft zijn eigen kleur en staat voor bepaalde eigenschappen. Boven ons hoofd, in onze aura, gaat het feestje gewoon door en liggen er nog 6 chakra’s . Chakra is het Sanskriet voor ‘wiel’ of ‘schijf’; onze chakra’s zijn draaiende energiekolken die de trilling en verplaatsing van energie, van en naar ons lichaam regelen. Als onze chakra’s in balans zijn en deze energie toe- en afvoer op een evenwichtige manier gebeurt, voelen we ons goed. Zijn er echter blokkades (zoals  in 99,9 % van de gevallen), dan heeft dat een negatief effect op ons emotioneel en fysiek welzijn. Uw gefrustreerde vetklep van een baas zou dus best wel eens iets aan zijn chakra’s mogen doen. Zeg het hem gerust even tijdens de koffiepauze.
Chicken soup for the soul In navolging van Jezus, die al eens graag met parabeltjes rondstrooide, doen ze in Amerika aan ‘Chicken soup for the soul’. Het gaat hier om korte, geestige verhaaltjes met een wijze les. Van ‘de wijze man met de stenen’ tot ‘de schoenen van Ghandi’. Wellicht passen de haiku’s van Herman van Rompuy er ook wel ergens tussen.

D
Dreamcatcher Dit Indiaanse voorwerp treft u steevast aan  in new age winkels of, in het ergste geval, net zoals ik, in het borsthaar van een akelige leerkracht.  Het gaat om een ring, meestal van wilgenhout, waarin een kleurig, met kralen of stenen versierd web is gespannen. Onder aan de ring hangen veren. Een dreamcatcher vangt nachtmerries in zijn web en laat enkel de leuke dromen door. En geeft uw uiterlijk een exotische toets, aldus mijn voormalige leraar tekenen.
Derde oog Niet te verwarren met het anatomische derde oog van sommige hagedissen! Met hun derde oog nemen helderzienden de geestelijke wereld waar. Het bevindt zich in het midden van hun voorhoofd, net iets boven de wenkbrauwen, ter hoogte van de zesde chakra. Het zou gemakkelijker zijn om helder waar te nemen wanneer men de fysieke ogen sluit. Of er met dat derde oog ook geknipoogd kan worden naar aantrekkelijke lichtwezens, is nog niet geweten.

Dimensies  
Vergeet de natuurkundige of wiskundige verklaring van het woord ‘dimensie’. Wij hebben het hier over spirituele dimensies, oftewel staten van bewustzijn. Er zouden 13 bewustzijnsniveau’s bestaan, wat dan weer mooi overeenkomt met onze 13 chakra’s.  Momenteel leeft het overgrote deel van de bevolking in de 3de dimensie ofwel de 3de  staat van bewustzijn. Dit is de dimensie van de zonnevlecht, van het ratio en het ego. Sommigen onder ons zijn echter al geëvolueerd naar de 4de dimensie: die van het hart en de intuïtie. De volgende halte? De 5de  dimensie, die van het heldere inzicht. Hebt u uw ticketje al geboekt?

E
Engel De Bond Zonder Naam wist het al: je bent nooit alleen. Overal om ons heen zijn er engelen, ook al zien we ze niet.  We hebben het nu niet over koddige cherubijntjes. Op moeilijke momenten mogen we best een beroep doen op één van de 7 of 12 aartsengelen (hoeveel er precies zijn is nog steeds niet helemaal duidelijk). Daarnaast hebben we ook allemaal een beschermengel /gids. Dat sympathieke wezen loopt over van de onvoorwaardelijke liefde: zonder ook maar ooit om een dankjewel te vragen helpt hij u met al uw miserie. Sommige mensen kennen de naam van hun gids. Die heten dan Alwinäck of Meryûghy. De mijne heet gewoon Theo.

F
Feng Shui  Is een oude, oosterse filosofie die u zal leren hoe u uw geluk kan beïnvloeden, door uw omgeving te veranderen. Of hoe een nepleren zetel slecht is voor het libido maar een aquarium op de juiste plek wèl voor een nat broekje zorgt.
G
Graancirkels
Nee, die krijgt u niet cadeau bij de ontbijtgranen. Het gaat hier om boodschappen uit de kosmos, gebracht door ijverige aliens die al eens graag van origami doen met mais en boekweit in andermans weilanden. Graancirkels zouden niet door mensenhanden gemaakt kunnen worden en men beweert dat er in elke cirkel een wit poeder te vinden is, dat u in een geestverruimende toestand brengt. Slecht nieuws voor cokedealers dus. En wat de overige bevolking betreft: allen daarheen!

H

Healen
Als u het gevoel hebt dat uw aura en chakra’s ietsiepietsie aan de vuile kant zijn, dan kunt u ervoor kiezen om u te laten healen. Healers zetten u niet alleen met plezier onder de astrale douche maar zouden ook geestelijke wonden en afwijkingen kunnen genezen. Waarom afzien als een ander het voor u in een (meestal ietwat prijzige) vingerknip kan oplossen?

I

I Tjing
De I Tjing, oftewel het Boek der Veranderingen, is een oud orakelboek uit China. Hebt u  een probleem, stel dan een vraag, werp 6 keer met 3 munten en stel zo een hexagram samen. Bij elk hexagram hoort een tekst die u meer inzicht brengt in uw huidige situatie en een die uw nabije toekomst voorspelt. En o ja, er zitten ook nog teksten van Confucius tussen. Als die niet weet welk nieuw kapsel u moet nemen, dan weet ik het ook niet meer.

J
Jung  Carl Gustav Jung was een Zwitsers psychiater en psycholoog. Zijn ideeëngoed over archytypen, dromen en het bewuste, het onderbewuste en het collectief onderbewuste, is uitgesproken spiritueel. Daar kon zijn grote voorbeeld, de oversekste Freud, waar hij mee samenwerkte, nog een puntje aan zuigen. Niet verwonderlijk kwam het na enige tijd tot een breuk tussen de twee.

K
Kabbala Oorspronkelijk is Kaballa een joodse mystieke traditie die, aan de hand van o.a. numerologie, de Thora tracht te ontrafelen en verborgen betekenissen probeert op te sporen. Kabbala betekent ‘openbaring’, werd ooit aan enkele heiligen openbaard en wordt nu slechts aan bevoorrechte mensen doorgegeven. Sinds de zestiende eeuw wordt de techniek echter ook gebruikt om christelijke geschriften te decoderen. Maar de laatste 200 jaar bestaat er eveneens een magische variant. Magische Kabbala legt, met behulp van de oude kabbalistische technieken, verbanden tussen de filosofie, de mystiek en de mythologie. Dat alles om meer inzicht in de werking van het universum te krijgen. Of in de sms'sen van uw laatste nieuwe vlam.

Karma De meeste mensen associëren karma met boete doen: u mispeutert iets in het ene leven en wordt daarvoor gestraft in het volgende leven. Niets is minder waar. Voor u als mens incarneert, beslist u wat u in dit leven allemaal wilt leren. Eenmaal in uw mensenlijf, herinnert u zich daar natuurlijk niets meer van (wie komt er nu nog buiten als ie weet dat ie die dag een been zal breken?)- en geeft de wereld de schuld van alles wat er u overkomt. Karma ‘s a bitch!
Klankschalen Deze metalen muziekinstrumenten brengen, naar gelang hun legering en formaat, elk een andere klankkleur voort. Ze zijn afkomstig uit Tibetaanse, boeddhistische gebieden. U bespeelt hen door  er met een slagstok op te slaan of die langs de binnenkant van de schaal te laten cirkelen. De toon die dan ontstaat bestaat uit verschillende boven- en ondertonen die resoneren met onze chakra’s en ons lijf aangenaam doen meetrillen. Wie wil er nu nog zo’n lawaaierige vibrator?

Kundalini
Dat uw schoonmoeder een serpent was, wist u al. Maar wist u dat er een opgerolde slang in uw eigenste heiligbeen ligt? Kundalini is Sanskriet voor ‘opgerold’ en slaat op uw levensenergie, die in India al eens wordt afgebeeld als een slang die in spiraalvorm langs de wervelkolom omhoog klimt. Hoe bewuster u wordt, hoe meer levensenergie. Bij verlichte zielen stijgt de Kundalini in al zijn glorie en stralend van het licht omhoog. Electrabel is er naar het schijnt niet zo blij mee.
Kristal Zij die een astrale douche nemen, gebruiken het beste een kristal als spons. Kristallen worden bij healings en meditaties gebruikt. Voor elk chakra of probleem bestaat er wel een geschikte steen. Kristal zou een zuiverend effect hebben omdat het negatieve energie absorbeert. Daarom moet u het ook regelmatig reinigen. Dit doet u door uw kristal een tijdlang onder de lopende kraan te leggen en het daarna op te laden in zonne- of maneschijn. U kunt het ook tijdelijk begraven, maar dan mag u natuurlijk niet vergeten waar.

 

 
L
Leylijnen Het menselijk lichaam is bedekt met een onzichtbaar netwerk van energielijnen. Onze aardbol doet daar niet voor onder. Het web van meridianen dat haar bedekt, noemt men leylijnen.  Op die lijnen liggen de aardse chakra’s. Op die heilige plaatsen maakten de heidenen vroeger al steencirkels. Later werden daar kerken gebouwd.  Maar of dat goed was voor de lijn, is maar de vraag.
Licht & liefde
 Niet liefde en haat zijn tegenpolen, maar liefde en angst. Deze twee energieën bepalen ieders leven. Angst brengt ons bij ons ego, bij onze overlevingsdrang. Liefde brengt ons bij ons hoger Zelf, onze ziel. Angst stelt ons vragen, liefde geeft ons het antwoord. Helderzienden nemen liefde waar als lichtgevende energie en angst als donkere energie.  Dus als het je even niet meezit,  wil een spiritueel mens je al eens met veel plezier veel licht en liefde toewensen.

M
Mandala Een mandala is een cirkelvormige tekening die de oneindigheid van de kosmos moet uitbeelden. Zowel hindu’s als boeddhisten maken gebruik van deze afbeeldingen. Inmiddels is de mandala ook naar het westen overgewaaid. Hier vult men de cirkel op met persoonlijke symbolen waardoor de mandala eerder een zelfportret wordt. Men kan op mandala’s mediteren omdat de aandacht steeds naar het middelpunt van de cirkel wordt gezogen en denken vrijwel onmogelijk maakt.
Mantra
Een mantra is een reeks woorden of een spreuk die men al dan niet hardop kan herhalen tijdens het mediteren. Bekende mantra’s zijn: ‘Aum’ (hindoeïsme) en  
Om mani padme hum’ (boeddhisme). En dan zijn er natuurlijk nog de westerse mantra’s  ‘ik kan het niet’ en ‘ik ben niet  goed genoeg’, die aan populariteit inwinnen maar funest zijn voor het zelfvertrouwen…
Meditatie
Om uw innerlijke balans te herstellen, rust te vinden en uw bewustzijn te vergroten, kunt u dagelijks even mediteren. In kleermakerszit, bant u dan uw gedachten uit. Ofwel door u te concentreren op uw chakra’s of visualisatie oefeningen, ofwel door gewoonweg gedisciplineerd niet na te denken. Zweverige typetjes en piekeraars vinden terug balans dankzij grondende meditatie. U kunt dan visualiseren hoe er een kanaal vanuit uw heiligbeen naar de kern van de aarde loopt. Zij die last hebben van angst en stress kunnen zich gebaat voelen bij transcendente meditatie. Deze meditatietechniek, ontwikkeld door ene Maharishi Mahesh Yogi (mensen met zulke namen kunnen het weten), bestaat uit het herhalen van eenzelfde mantra, tot die vanzelf verdwijnt en het alleen nog maar stil wordt in uw hoofd. Let wel: mediteren is niet zo gemakkelijk. U zult zien dat net tijdens uw meditatie, onafgezette strijkijzers en gasfornuizen uw hoofd trachten te gijzelen.

N
Nostradamus Michel de Nostredame was een Franse apotheker  die zijn naam liever in het Latijn hoorde. Zoals wel meer apothekers in de 16de eeuw, verdiepte hij zich in de astrologie. De grootste wereldrampen zou hij hebben voorspeld.  Anderzijds wordt beweerd dan zijn voorspellingen zo vaag zijn dat je ze op te veel manieren  kunt interpreteren. Sommige voorspellingen zijn nooit uitgekomen en sommige zijn ronduit ongeloofwaardig. Zo zou, volgens Nostrie, de mens in 2060 maar liefst 500 jaar kunnen worden. Over Facebook heeft hij trouwens nooit gerept.
Numerologie Nog voor Pythagoras zijn stelling op de mensheid losliet, besloot hij al dat alles te herleiden was tot getallen. Via numerologie kunt een cijfer bekomen voor een naam, relatie of datum. U telt alles op tot u uiteindelijk nog maar één getal overhoudt. Dat getal kunt u vervolgens interpreteren aan de hand van tarot, astrologie of naar eigen goeddunken. De volgende keer dat u zich in de file verveelt, kunt u eens onderzoeken wat andermans nummerplaten over hun karakter vertellen.

O
Osho Deze guru stichtte in de jaren ’70 de Bagwhan-beweging op in India en liet zich toen Bhagwan Shree Rajneesh noemen. Later werd dat Osho. Hij noemde zichzelf ook verlicht en geloofde dat iedereen die verlichting kon bereiken mits hij zijn ego overwon. Daarnaast verzamelde Osho, Rols Roycess en ontdook hij de Indische belasting. Want we blijven allemaal mensen, verlicht of niet.
orbjes  Orbjes zijn lichtbolletjes die men zowel met het blote oog als met het derde oog in de lucht kan waarnemen op magische plaatsen of tijdens groepsbijeenkomsten. Ze worden wel eens verward met lichtbollen op foto’s. Die zijn perfect wetenschappelijk te verklaren en worden veroorzaakt door de weerkaatsing van een flits op stofdeeltjes of insecten.

P
Pendel Zit u met prangende levensvragen, dan kan een pendel of pendelaar(ster) soelaas brengen. Een pendel is een druppelvormig gewicht aan een draadje of ketting.  Via dit instrument komt u in contact komen met uw onderbewustzijn en daar vindt u antwoorden waarvan u zich nog niet bewust was. Terwijl de pendel stil hangt, stelt u een vraag. Die wordt beantwoord met een ‘ja’ of ‘nee’, naar gelang de manier waarop de pendel begint te bewegen. U kan dit ook met het lichaam van uw echtgenoot proberen maar dan krijgt u vermoedelijk altijd een ja.

R
Rebirthing In en uit. In en uit. Maar niet in en uit uw moeders comfortabele baarmoeder. Rebirthing is een ademhalingstechniek waardoor u zich herboren voelt. Emoties doen alleen pijn als we ons er tegen verzetten. Rebirthing kan ervoor zorgen dat opgekropte gevoelens alsnog worden beleefd, geaccepteerd en verwerkt. Hijgtelefoontjes zijn, voor alle duidelijkheid, van een geheel andere orde.
Regressie en reïncarnatie
In regressie- en reïncarnatietherapie  wordt ervan uit gegaan dat de mens meerdere levens leidt en trauma’s uit vorige levens in dit leven aan de oppervlakte kunnen komen en vervolgens opgelost mogen worden. Hiervoor wordt er tijdens de behandeling teruggegaan in de tijd, worden de gebeurtenissen opnieuw naar boven gehaald en vervolgens verwerkt. Zoals toen die keer toen u Marilyn Monroe was en vijf kilo was bijgekomen.
Reiki
Reiki is een paranormale geneeswijze waarbij door middel van handoplegging of van op afstand, levensenergie in het lichaam van de ‘patiënt’ wordt gebracht. Om dat te kunnen doen moet u een opleiding volgen en een graad behalen. Na een paar jaar mag u zichzelf dan een ‘master’ noemen. Niet Jedi Master Yoda, voor alle duidelijkheid.
Reparenting Reparenting is een therapie waarbij u leert om uw eigen, liefhebbende ouder te worden om zo trauma’s uit het verleden op te lossen. Want zelfs de liefste ouder kan er voor zorgen dat u als kind bepaalde eigenschappen van uzelf niet kon accepteren. Door nu de opvoeding van toen te herstellen, kunt u uw zelfbeeld verbeteren. Zolang u zichzelf niet met babytaal begint toe te spreken, is er geen vuiltje aan de lucht. Kijk ook uit met pampers en rammelaars.

S
Sjamanisme  Sjamanisme is van alle tijden en komt voor bij volkeren over heel de wereld. Het ontstond in Oost-Siberië en Mongolië. Sjamaan betekent ‘de extatische’ in het Tunguz, een Siberische taal. Met behulp van rituelen, dansen en instrumenten brengt een sjamaan zichzelf in trance. Zo komt hij in contact met de geesteswereld, waar hij om hulp, inzicht of genezing kan vragen. Sjamanisme werkt met  natuurelementen en brengt u in contact met uw totemdier. Bart De Wever schijnt heel blij te zijn met zijn totemzeug.

T
Tarot-kaarten  Tarotkaarten bestaan er in alle soorten en maten. Bij elke tarotkaart hoort een uitleg. Zit u met een probleem dan kan een kaartlegging u antwoord op uw vraag geven. Waarom mannen niet luisteren en vrouwen niet kunnen kaartlezen – bijvoorbeeld.   

U
Uittreden Mits wat oefening kan iedereen bewust uit zijn lichaam treden. Zolang u niet sterft, blijft uw  astrale lichaam verbonden met uw  fysieke lichaam, doormiddel van een energetische navelstreng, ook wel eens ‘het zilveren koord’ genoemd. Daardoor vindt u altijd de weg terug naar uw lijf. Tijdens uw slaap treedt u sowieso onbewust uit, soms overkomt het mensen ook op momenten van extreme vermoeidheid, ziekte of paniek. Maar als u het bewust doet, kunt u met uw geestelijk lichaam een reisje ondernemen. In de geestelijke wereld bestaan namelijk geen tijd of afstand. Tijdens de lunchpauze even op een bounty-eiland gaan liggen met uw minnaar, is dus zo gepiept.

V
Verlichting De verlichting is het streefdoel van alle spirituele zoekers. Maar het is een lange weg. Een verlicht mens identificeert zich enkel nog met zijn ziel, zijn hoger zelf. Hij is volledig bewust en kijkt als een onthechte getuige naar zijn ego  en alles wat daarbij hoort: emoties, angsten, gedachten en verlangens. Om die staat te bereiken, dient een mens zich allereerst volop te identificeren met zijn lager zelf: zijn ego. Wanneer hij er vervolgens achter komt dat dit hem geen bevrediging brengt, begint hij aan de zoektocht naar zijn hoger zelf. En zie, een spirituele mens is geboren.

W

Wicca
 Wicca is een moderne, heidense natuurreligie en de aanhangers  zou u moderne heksen kunnen noemen. Wicca’s geloven in de moedergodin,  houden jaarfeesten en beoefenen rituelen en magie. Zwarte magie  staat echter niet op het menu omdat zij geloven dat alles wat ze doen, in drievoud terugkomt. Van zuivere magie, hebben ze dan wel weer kaas gegeten.
Wichelroede  Wichelroedes bestaan in vele maten maar de L- of Y-vormige tak is de bekendste. Daarmee tracht men waterbronnen, edelstenen en aardstralen op te sporen. Aardstralen zijn energieën van de aarde die kwalen en slapeloosheid kunnen veroorzaken.  Bij het vinden van een waterbron of aardstraal, begint de wichelroede enthousiast op en neer te wippen. Of hoe een flinke wip voor een goede nachtrust kan zorgen.


Y
Yoga
Hier in het westen zijn we het meest bekend met hatha yoga, een reeks voornamelijk statische lichaamshoudingen en ademhalingstechnieken, die lichaam en geest in balans brengen. Er bestaan echter veel verschillende soorten yoga, de ene al spiritueler dan de andere. Vanwege de concentratie en de ontspanning, kunt u door yoga namelijk gemakkelijk een meditatieve staat bereiken. En dat terwijl u er ook nog eens een lekker lijf aan overhoudt.

Z
Zonnestaren Met ‘sungazing’ kunt u, door naar de zon te kijken, uw lichaam verjongen en genezen. Zonnestaarders kijken op gezette tijdstippen en opbouwend in tijdsduur, rechtstreeks in de zon. Op de manier kan volgens hen de energie van de zon, via de ogen het lichaam binnentreden en genezen. De eerste resultaten zouden al binnen de twee à drie maanden merkbaar moeten zijn. Zo niet, dan houdt u er, naast twee beschadigde oogballen, op z’n minst een gezond kleurtje aan over.

Eerder verschenen in Goedele magazinePopulaire posts van deze blog

PODCAST MENSENKENNIS

Ik zie jou

GRATIS WEBINAR OVER TRAUMA