MEELULLEN VOOR DUMMIES

Meelullen voor dummiesHet is niet omdat de waterstofperoxide inmiddels uw hersenen heeft bereikt, dat u geen recht heeft op een bevredigend sociaal leven of een ietwat prettige carrière. Daarom: enkele tips om u staande te houden in een gesprek, ook al weet u begot niet waar het over gaat.

Fleur van Groningen

Regel nummer één: iedereen heeft nood aan bevestiging. Dat introverte heerschap in de trein, maar ook die beeldschone vrouw op de dansvloer en zélfs uw dominante chef(fin). De menselijke nood aan erkenning is groter dan wat dan ook; iedereen is onzeker. Dus, als u niet snapt waar iemand het over heeft, hebt u twee mogelijkheden:


A.
Oftewel hakt u uw gecomplexeerde medemens in de pan met een bijzonder ingewikkelde uitspraak over het onderwerp in kwestie. Bestudeer de vaktaal en steek spiekbriefjes met hapklare zinnen in uw fuchsia handtasje. De ander zal u met open mond aanstaren en zo maakt u aan elke lastige conversatie onmiddellijk een eind.
B. Oftewel wappert u instemmend met uw wimperextensions, kijkt alsof de ander net het warme water heeft uitgevonden en geeft een subtiel compliment. En het is daar waar blondjes al eens de mist in durven gaan: subtiliteit. Nu heb ik het even niet over uw bedeltjesarmband, het zwarte lijntje rond uw babyroze lippen of de kont onder uw kin die u liefkozend uw decolleté noemt. Nee, de kunst van het geraffineerd complimenteren, dààr dient u zich in te specialiseren.

Enkele voorbeelden.
1. U kijkt naar een voetbalmatch met een aantrekkelijk heerschap dat herhaaldelijk woest brult: ‘Het was toch buitenspel?!’.    
A. Merk droogjes op: ‘Lieverd, het was wellicht positie buitenspel en daarom werd er niet gefloten.’       
B. Zeg zacht: ‘Ik bewonder je vurigheid. Alleen echte mannen zijn zo betrokken’. (Oké, niet zo subtiel, maar voetballiefhebbers hebben klare taal nodig. In de slaapkamer zal er later die avond van positie buitenspel geen sprake zijn.)

2. U merkt dat uw collega’s u steevast overslaan tijdens de koffiepauzegesprekken over wetenschappelijk getinte onderwerpen.      
A. Verzucht:
‘En zoals Einstein al zei: een vooroordeel is moeilijker te splitsen dan een atoom.’
B.
Beweer: ‘Ik ben diep onder de indruk van jullie kennis.’ Men zal u vervolgens nog steeds niet naar uw mening vragen, maar gegarandeerd non-stop aankijken tijdens de volgende geleerde uitspraak.

3. Uw  gezelschap spreekt verontrust over de opwarming van het aarde.
A.
Neem voor onderwerpen als klimaat, politiek en ernstige levenskwesties een abonnement op De Bond Zonder Naam en leer wat spreuken van buiten (of schrijf ze op). In dit geval: ‘We beseffen de waarde van het water eerst wanneer de bron is opgedroogd’
B. Mensen die zich druk maken over dit soort kwesties, willen zich graag belangrijk voelen en gelijk krijgen. Zeg: ‘Wat een eyeopener. Ik ga mijn leven helemaal omgooien.’
 
4. Een vriendin stort haar hart bij u uit over haar liefdesleven.    
A.
Adviseer : Tja, als de kat van huis is zou ik geen slapende honden wakker maken want als twee honden vechten om een been dan dansen de kalveren op het ijs.’
In geval van emotioneel beladen onderwerpen, brengt een onbegrijpelijke combinatie van spreekwoorden altijd soelaas.
B. Een leugentje om bestwil kan geen kwaad: ‘Ik kan me niet voorstellen dat hij jou zou bedriegen: jij bent de ideale vrouw’.

5. Tijdens een boswandeling put uw betweterige date er genoegen uit om u naar de namen van de bomen en beestjes om u heen te vragen. Maar nog voor u kunt antwoorden, gilt hij triomfantelijk zelf het antwoord.        
A.
Citeer bodemdeskundige Lady Eve B. Balfour: ‘Wist je dat de uitwerpselen van regenwormen vijfmaal meer stikstof, zevenmaal meer opneembaar fosfaat, elfmaal meer kalium en 40 % meer humus bevatten dan je normaal kunt vinden in de bovenste 15 cm van de bodem?’

B. Deze onzekere kerel wil duidelijk horen: ‘Wat ben jij toch een bijzonder intelligente man’. Zeg niets over lekkere beesten: té voor de hand liggend.






eerder verschenen in Goedele

Populaire posts van deze blog

Achterlopen op leeftijdsgenoten door trauma

PODCAST MENSENKENNIS

ARTIKEL: Hoogbegaafdheid, geen luxeprobleem